Kvinnor hotar jämställdhet

NYHET2004-03-17

Det främsta hotet mot jämställdheten är inte männen utan de unga kvinnorna. Allt färre av dem vill organisera sig för att driva gemensamma krav.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Denna varningsflagg hissades av Sophia Ivarsson, genusforskare vid Försvarshögskolan. Det skedde på den konferens som ST bjudit in sina medlemmar till i Stockholm för att fira Internationella kvinnodagen den 8 mars.

När kvinnor organiserat sig och drivit gemensamma krav har saker och ting börjat hända. Denna utveckling, detta ”kvinnoarv”, hotas nu av unga kvinnors ovilja att organisera sig i arbetslivet och i frivilligorganisationer, varnar Sophia Ivarsson.

Trots alla framsteg som skett sedan 1910, då dagen först firades, kvarstår ojämlikheter och gamla strukturer – i allt från omotiverade löneskillnader och uttag av föräldraledighet till styrelserepresentation och företagande – påpekade STs ordförande Annette Carnhede.

Som exempel nämnde hon övergångsbestämmelserna i de kvinnliga anställdas pensionsvillkor på försäkringskassorna.

–Ingen arbetsgivare skulle drömma om att sänka männens löner för att höja kvinnolönerna. Kvinnorna tvingas vackert vänta på att få sina löner höjda successivt. Men när nu Jämo kräver att försäkringskassornas pensionsvillkor ska göras könsneutrala, ser arbetsgivaren ingen annan lösning än att försämra villkoren för kvinnorna. Från ST kommer vi aldrig att medverka till detta!

Trots att jämställdhetsarbetet idag allt oftare bemöts med tystnad, skenhandlingar eller riktar sig till ”redan frälsta”, finns det exempel på positiv utveckling inom ett antal statliga myndigheter.

På Utvecklingsrådet för den statliga sektorn tror man att framstegen beror på jämställdhetsprojektet Utvecklingsagenterna. Det pågick under åren 2000–2003 inom bl a Migrationsverket i Norrköping, Domstolsverket i Jönköping, Länsstyrelsen i Örebro, Konstfack och Polismyndigheten i Stockholm. Med stöd från Utvecklingsrådet utbildades ett antal strategiskt placerade anställda för att på sina egna arbetsplatser driva lokala förändringsprojekt.

Projektens effekter går ännu inte att mäta, men ”agenterna” har redan bidragit till mer blandade arbetsplatser, jämnare lönesättning och både små och stora förskjutningar i maktbalansen mellan kvinnor och män, säger ”agenternas” lärare och handledare Sophia Ivarsson och Christer Nyberg.

På STs konferens vittnade de om det kaos de till en början skapade i sina elevers inre, när dessa började se sin omgivning genom ”jämställdhetsglasögon”.

–Har man en gång tagit dem på sig är det svårt att ta av dem, konstaterade Christer Nyberg.

Han är poliskommissarie och jämställdhetsarbetare, som med hjälp av studenter vid Konstfack bland annat lärt sig att se på bilder på ett helt nytt sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA