Kvinna knuffade omkull chef – får sparken

SKATTEVERKET2024-09-06

En anställd på Skatteverket ska vid två tillfällen ha hotat och uppträtt aggressivt mot chefer i samband med möten. Hon ska även ha knuffat en chef så att han ramlade in i en vägg. Nu avskedas hon från myndigheten.

Kvinnan som nu avskedas efter ett beslut i myndighetens personalnämnd har arbetat på Skatteverket sedan 2012.

Av personalansvarsnämndens beslut framgår att kvinnan enligt arbetsgivaren ska ha misskött sig vid upprepade tillfällen under anställningstiden. 2016 ska hon flera gånger ha varit frånvarande under längre stunder. När chefen sedan tog upp problemen med arbetstiden upplevdes kvinnan som aggressiv.

Under 2023 ifrågasattes kvinnans arbetsprestation på nytt. Hon ska bland annat ha tagit långa privata telefonsamtal på arbetstid och återigen varit frånvarande. Tidrapporteringen ska inte heller ha stämt överens med hur mycket hon faktiskt arbetat.

I november förra året fick kvinnan därför en skriftlig handlingsplan, där det framgick vad som förväntades av henne samt att hon riskerade att bli av med jobbet om hennes beteende inte förbättrades.

Strax före jul kallades kvinnan till ett möte för att följa upp handlingsplanen. Under det mötet ska hon först ha blivit irriterad, sedan aggressiv och hotfull. Chefen bad henne då att lämna rummet och senare även arbetsplatsen. I samband med det ska kvinnan ha knuffat chefen i bröstet så att han föll mot en vägg. Kvinnan ska därefter ha lämnat arbetsplatsen. Händelsen polisanmäldes av chefen.

Kvinnan fick fortsätta jobba på myndigheten men förflyttades till en annan sektion. I juni i år tilldelades hon ett ”skriftligt tydliggörande” med anledning av händelsen, där hon återigen uppmanades att förändra sitt beteende.

Några dagar senare hade kvinnan ett inbokat möte med sin nya sektionschef, på grund av att hon inte jobbat hela sin arbetstid dagen innan. På grund av kvinnans tidigare våldsamma agerande närvarande också en ytterligare chef på mötet.

Även vid detta tillfälle ska kvinnan ha blivit hotfull och aggressiv. Enligt beslutet från personalansvarsnämnden ska hon ha puttat den ena chefen och sagt att ”hon skulle kunna döda henne”. En av cheferna ringde därefter 112 och polisen kom och tog hand om kvinnan. Även den händelsen har polisanmälts.

Kvinnan har enligt personalansvarsnämndens beslut bland annat sagt att hon är en lugn person, men att hon inte mått bra och känt sig ur balans. Hon anser inte att hon hotat eller knuffat någon.

Personalansvarsnämnden gör dock bedömningen att chefernas beskrivning har högre trovärdighet och att de har ställt rimliga krav på kvinnan. Nämnden konstaterar att kvinnans agerande lett till en mycket negativ påverkan på arbetsmiljön och att hon ”grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren”, vilket gör att det finns grund för att avskeda henne.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Skatteverket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA