"Kvaliteten i högskolan måste höjas"
”Det behövs en ordentlig kvalitetssatsning i högskolan. Studenterna måste få mer lärartid”, sa högskoleminister Tobias Krantz (M) i en paneldebatt vid TCOs konferens om högre utbildning.
Han mötte inga invändningar från deltagarna från de andra sex riksdagspartierna när högskolepolitiken debatterades under onsdagens konferens.
– Men vi behöver också ett resurfördelningssystem värt namnet, tillfogade Socialdemokraternas Marie Granlund. All utbildning ska vila på vetenskaplig grund, och även de mindre högskolorna måste få resurser till forskning.
Studentorganisationen SFS krav på minst femton timmars lärarledd undervisning fick dock inget större stöd. Det finns en risk att det blir både ett golv och ett tak, tyckte Rossana Dinamaca (V).
Vad gäller utbildningsplatser lovade Marie Granlund att den konjunkturbetingade ökningen av antalet platser i år och nästa år permanentas, om Socialdemokraterna får bestämma. Partiet vill också åter stadfästa målet att minst femtio procent av varje årskull ungdomar ska studera i högskolan. Målet avskaffades av den borgerliga regeringen, som även i debatten uttalade att utbildningsplatserna i huvudsak ska bestämmas av arbetsmarknadens behov och av konjunkturen.
Om de rödgröna vinner valet kommer de att återinföra arbetslivserfarenhet som merit vid antagningen till högskolan. De är också eniga om att alla gymnasieprogram ska ge behörighet till högskolan.
– Det kommer att bli nästan uteslutande kvinnor på universiteten, nu när yrkesförberedande program inte ger behörighet, kommenterade Marie Granlund.
Alla partiföreträdare tycktes ense om att det behövs någon form av kompetenskonto för att underlätta fortbildning och omskolning för människor i arbetslivet. Ett tidigare försök, på 90-talet, stupade dock på oenighet om hur systemet skulle utformas. Moderaten Lars Hjälmered förordade nu en modell med kollektivavtal där de anställda avstår från en del av löneutrymmet.
– Jag värjer mig mot högre arbetsgivaravgifter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.