Ohälsa på historiskt låg nivå

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-04-21

Ohälsotalet fortsätter att sjunka. De senaste tolv månaderna har Försäkringskassans mått på vår sjukfrånvaro gått ner med sju procent. Sedan 2003 har antalet sjukdagar mer än halverats.

Ohälsotalet anger hur många sjukdagar varje försäkrad i genomsnitt har under ett år. I ohälsotalet ingår också de förtidspensionerade som har sjuk- och aktivitetsersättning. Totalt har ohälsotalet minskat från 44 år 2003 till 35 det senaste året. Minskningen omfattar samtliga län, båda könen och födda både i Sverige och i andra delar av världen. De regionala skillnaderna är stora – i Jämtland är ohälsotalet drygt 43, medan det i Stockholms län ligger på 30.

I januari 2009 var omkring 112 000 personer långtidssjukskrivna sedan minst 30 dagar. Det är det lägsta antalet sedan 1982 och knappt hälften så många som i december 2003.

”Antal pågående sjukfall över 30 dagar är nu det lägsta sedan början av 1980-talet. Vår bedömning är att sjukfallen under 2010 kommer att plana ut på en historiskt låg nivå”, skriver generaldirektör Adriana Lender i ett pressmeddelande.

Också sjuk- och aktivitetsersättning minskar. Antalet nya beviljanden är det lägsta sedan början av 1970-talet och fortsätter minska. Under det senaste året har cirka 35 000 personer beviljats sjuk- och aktivitetsersättning. Totalt har nu drygt 520 000 personer sjuk- eller aktivitetsersättning. Det motsvarar ungefär var tionde person mellan 19 och 64 år.

Under den senaste tolvmånadersperioden var antalet sjukdagar drygt 42 miljoner. För sex år sedan ersatte Försäkringskassan nästan 100 miljoner sjukdagar per år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA