Kulturutskottet kräver lösning för Stiftelsen Föremålsvård
Riksdagens kulturutskott kräver en långsiktig lösning för Stiftelsen Föremålsvård. Stiftelsen sa nyligen upp ett trettiotal arbetshandikappade anställda i Strömsund och Grängesberg.
– Stiftelsen har haft en ryckighet i ekonomin sedan 2000, och det är ju oerhört olyckligt, säger Siv Holma, vänsterpartistisk riksdagsledamot och suppleant i kulturutskottet.
På Siv Holmas förslag skriver kulturutskottet i ett betänkande att utskottet är medvetet om den ekonomiska situationen för Stiftelsen Föremålsvård, och att man förutsätter att regeringen finner en långsiktigt hållbar lösning för verksamheten.
Uttalandet innebär att det kommer att krävas mer resurser ur höstbudgeten till stiftelsen, säger Siv Holma.
– Vi har inget äskande om det nu, men vi får bevaka det.
ST Press har tidigare beskrivit den ekonomiska osäkerheten i stiftelsens projekt Kulturarvs-IT, i vilket arbetshandikappade anställda arbetar med digital registrering och bearbetning av framför allt museisamlingar. Projektet startade som en försöksverksamhet, men permanentades för några år sedan.
Trots det har verksamheten varit underfinansierad, och riksdagen har fått skjuta till pengar på tilläggsanslag. I år har dock inga extra resurser utlovats, och styrelsen beslutade därför i februari att varsla samtliga anställda i Strömsund och Grängesberg om uppsägning till årsskiftet.
– Det här låter ju trevligt, säger stiftelsens direktör Ulf Daunfeldt om kulturutskottets uttalande. Men om vi ska känna oss trygga måste man gå från ord till handling. Vi inväntar höstens budgetproposition för att se om vi ska fullfölja uppsägningarna eller inte.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.