Kulturmyndighet får leva vidare

MYNDIGHETEN FÖR KULTURANALYS2015-01-12

Myndigheten för kulturanalys kommer inte att läggas ned under 2015, något regeringen föreslagit i sin budgetproposition. I stället ska en utredning genomföras om framtiden för myndigheter som arbetar med utvärdering.

Enligt Sverker Härd, chef för Myndigheten för kulturanalys, har myndigheten inte fått någon förklaring till regeringens ändrade planer.

– Det regleringsbrev vi fick vid jul andades inget om nedläggning, och vi har haft kontakt med departementet om regleringsbrevet. Men vi har inte fått något besked om varför man ändrade sig. Vi har inte heller fått veta varför just Myndigheten för kulturanalys valdes ut för nedläggning.

I budgetpropositionen ifrågasätter regeringen det stora antalet relativt nybildade utvärderingsmyndigheter på olika områden, och deras framtid ska nu utredas. Sverker Härd räknar med att även Myndigheten för kulturanalys berörs av den kommande utredningen.

– Vi tycker att det är toppen att regeringen gör en utredning och får ett bra beslutsunderlag. Då kan man ta hand om arbetsuppgifter som man vill bevara, exempelvis det statistikuppdrag som vi har.

Per Olsson, statssekreterare på kulturdepartementet, säger till Publikt att den direkta orsaken till att myndigheten blir kvar nästa år är att Alliansens budgetförslag vann i riksdagen.

– Kulturutskottet specificerade att man vill att Myndigheten för kulturanalys utreds tillsammans med andra myndigheter som arbetar med analys och utvärdering. Men Myndigheten för kulturanalys har ingen finansiering för 2016 i den budget som gick igenom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA