Kulturkrock när lärosäten går samman

HÖGSKOLA2008-02-18

Arbetssituationen på före detta Lärarhögskolan i Stockholm är mer eller mindre kaotisk, sedan högskolan vid årsskiftet inordnades i Stockholms universitet, enligt STs Alejandra Pizarro. Hon oroas också av kulturkrockar och ekonomiskt svaga institutioner.

– Det praktiska har varit en katastrof. När vi kom tillbaka efter julledigheten hade all personal bytt arbetsplats och större delen av den teknisk-administrativa personalen bytt arbetsuppgifter.

De praktiska bekymren beror delvis på skillnader i organisation och kultur, tror Alejandra Pizarro. På Lärarhögskolan har den centrala förvaltningen tagit hand om en hel del av det som man får lösa lokalt på universitetet.

Kulturkrockarna har varit påtagliga i hela samgåendeprocessen, anser hon.

– På Lärarhögskolan har vi haft väl fungerande kommunikationer och en god samtalston mellan fack och ledning. På universitetet är avståndet större och vi har fått liten förståelse för våra frågor. Det var inte ens självklart att vi som facklig part skulle få vara med i förhandlingarna, men vi fick stöd från ST-sektionen i Frescati.

Sedermera har det fackliga inflytandet blivit bättre, till exempel vid förhandlingarna om bemanning för omkring 600 personer på universitetets åtta nya utbildningsvetenskapliga institutioner och förvaltningen.

Ett orosmoln för framtiden gäller dessa institutioners ekonomi. Vid beslutet om sammanslagningen förutsattes att de skulle ha lärare och forskare från båda lärosätena, men enligt Alejandra Pizarro har knappast några gått över från universitetet.

– Det betyder att relevanta kurser inte kan föras över, och det finns en risk att institutionerna inte blir ekonomiskt bärkraftiga.

Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet, säger dock att det inte finns någon grund för att tro det. Inga resurser har dragits in, och 30 miljoner kronor kommer att föras över från administration till forskning i år.

– Och integrationen är inte färdig. Det återstår också att se över parallella kursutbud och bestämma var de ska placeras.

Trots kritiken framhåller Alejandra Pizarro att många bland lärarhögskolans anställda har positiva förväntningar på samgåendet.

– Vi har aldrig haft forskningsanslag värda namnet, men nu hoppas vi att få forska och bli framstående inom utbildningsvetenskap.

Lärarutbildning

Lärarhögskolan i Stockholm gick ihop med Stockholms universitet vid årsskiftet. Den centrala administrationen har bytt arbetsplats till universitetsområdet Frescati. Resten av personalen flyttar successivt från lokalerna i Konradsberg på Kungsholmen. Flytten ska vara helt genomförd 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA