KU prickar forskningsministern
Före detta forskningsministern Tobias Krantz (FP) får kritik av KU för hur han hanterade ärendet med den brottsmisstänkta överläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Anmälan gjordes av Peter Eriksson (MP) efter Publikts rapportering om fallet.
När en läkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus blev misstänkt för att ha orsakat en liten flickas död, stoppades hon från att vara med i den regionala etikprövningsnämnd där hon var ledamot. Beskedet kom från utbildningsdepartementets rättschef Charlotta Abrahamsson, som meddelade att departementet ansåg att det var lämpligt att läkaren tog en timeout.
Riksdagens konstitutionsutskott, KU, har nu granskat ärendet och betänkandet har behandlats av riksdagen. Fallet är ett av sex ärenden där regeringen får kritik. Departementet borde nämligen bara ha haft kontakt med nämndens ordförande – i stället för att kontakta läkaren direkt.
– I Sverige kallas det för ministerstyre när en minister går in i en myndighet och avgör enskilda fall. Det ska ministern inte göra, sade KUs ordförande Peter Eriksson vid riksdagsdebatten. Men allianspartierna slöt upp till Tobias Krantz försvar.
– Det kom inga diktat. Det kom inget papper på ett beslut. Även om personen i fråga upplevde det på det viset levererades det aldrig några beslut. Det var en vädjan: Skulle det inte vara bättre att träda tillbaka, så slipper vi, som statsrådet sade, antingen entlediga eller ingenting göra, menade Tuve Skånberg (KD). Riksdagen valde ändå att gå på konstitutionsutskottets linje och kritisera Tobias Krantz.
Konstitutionsutskottet har också granskat reformen med lärarlegitimationer.
Där väljer man att inte rikta någon kritik mot utbildningsminister Jan Björklund (FP) för att Skolverket anlitade ett bemanningsföretag för att klara arbetsuppgiften. Däremot får regeringen kritik för att den har bidragit till att reformen blev försenad. Regeringen borde ha hört berörda myndigheter i större utsträckning innan man beslutade om reformen. »Regeringen har ett ansvar för att beredningsarbetet resulterar i ett fullgott beslutsunderlag, och här har regeringen brustit «, enligt riksdagen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.