Krympande kontroll av djurskydd

LÄNSSTYRELSERNA2017-05-03

Antalet djurskyddskontroller utförda av länsstyrelserna minskade med tio procent under förra året. Skillnaderna är stora mellan länsstyrelserna både när det gäller antalet kontroller och personalresurser.

Under förra året ägnade länsstyrelserna färre årsarbetskrafter till djurskyddskontroller. Det har inneburit att färre djurskyddskontroller utförts. Trenden med minskande kontroller har pågått under flera år. Enligt en rapport från Jordbruksverket är det anmärkningsvärt stor skillnad mellan länen i hur lång tid en kontroll tar att genomföra. Tidsåtgången för en normalkontroll är över 20 timmar i Stockholms län, att jämföra med knappt 5 timmar i Jönköpings län.

”Det är anmärkningsvärt stor skillnad mellan länen både i hur lång tid det tar att genomföra olika kontroller och hur väl olika mål för djurskyddskontrollen uppfylls”, skriver Jordbruksverkets samordnare Katarina Andersson i ett pressmeddelande.

Totalt genomförde länsstyrelserna 10 899 djurskyddskontroller förra året. Det är cirka 1 000 färre än under 2015. Också antalet beslut inom djurskyddet minskade med cirka 500 under 2016. Antalet årsarbetskrafter minskade från 197 till 191. Men målet att genomföra minst lika många normalkontroller som kontroller efter anmälningar, uppfylldes för första gången av länsstyrelserna.

”Det är avgörande att underlätta och effektivisera handläggningen av anmälningsärenden, i synnerhet eftersom nästan hälften av de genomförda kontrollerna vid en anmälan är utan anmärkning. Det är en viktig styrnings- och ledningsfråga att begränsa och optimera de resurser som läggs på anmälningsärenden”, skriver Katarina Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA