Annons:

Bild: Mostphotos

Krympande anslag pressar migrationsdomstol i Malmö

DOMSTOLARNA2020-08-24

I ett brev ställt till justitieminister Morgan Johansson uttrycker de fackliga organisationerna vid Förvaltningsrätten i Malmö sin oro över hur migrationsdomstolarnas ekonomiska situation kommer att slå mot arbetsmiljön.

Redan förra hösten försökte facken på Förvaltningsrätten i Malmö, som är en av Sveriges fyra migrationsdomstolar, slå larm om migrationsdomstolarnas svåra ekonomiska situation.

Efter det fick migrationsdomstolarna tillsammans ett tillskott på 180 miljoner vilket gjorde att den totala budgeten för 2020 landade på omkring 962 miljoner kronor.

I anslagen för nästa år finns däremot endast 567 miljoner i budgeten, vilket har fått facken att återigen reagera. I ett brev till Morgan Johansson ifrågasätter de nu neddragningen på hela 395 miljoner.

”En sådan minskning skulle allvarligt äventyra verksamheten vid Migrationsdomstolen i Malmö med en förväntad försämrad arbetsmiljö och ytterligare ekonomisk oro som följd”, skriver facken i brevet. De konstaterar också att anslagsminskningen skett utan någon närmare motivering.

En av dem som undertecknat brevet är Anna Håkansson, arbetsplatsombud för ST vid Förvaltningsrätten i Malmö.

– De här minskningarna gör att våra arbetsförhållanden blir väldigt svåra och osäkra. Det känns som att regeringen inte vet hur verkligheten ser ut. Vi har fortfarande samma mål och arbetsbörda, men får väldigt mycket mindre pengar, säger Anna Håkansson.

I brevet beskriver även de fackliga organisationerna hur osäkerheten kring finansieringen försvårat nyanställningar, vilket slår hårt mot verksamheten.

– Vi har några här som har haft provanställning men blivit tvungna att gå, det har jag aldrig varit med om innan. Domstolar brukar ju annars betraktas som ganska trygga anställningar. Arbetsuppgifterna försvinner ju inte, utan hamnar i stället på oss som är kvar, säger Anna Håkansson.

Bland personalen sprider sig just nu en osäkerhet över vad som ska hända under hösten.

– Med den budgeten som är lagd vet vi inte om alla kommer kunna stanna kvar. Det är väldigt oroligt och det gör också att folk börjar söka sig vidare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA