Krus läggs ned
Efter bara fyra år lägger regeringen ned myndigheten Krus, Kompetensrådet för utveckling i staten. ST är starkt kritiskt och anser att myndigheten i stället borde stärkas.
Krus är en förvaltningspolitisk myndighet med femton anställda och arbetar bland annat med EU-utbildningar, jämställdhet i staten och utveckling av den statliga värdegrunden.
Myndigheten inrättades 2009 och övertog då uppgifter från Verva, Verket för förvaltningsutveckling. Verva, som avvecklades efter endast tre år, hade i sin tur efterträtt KKR, Statens kvalitets- och kompetensråd.
Regeringen beslutade på sitt sammanträde på torsdagen att lägga ned Krus vid det kommande årsskiftet. Men ännu har regeringen inte lämnat besked om vad som ska hända med arbetsuppgifterna och personalen.
– Det ger inga bra signaler när man lägger ned så brådstörtat och inte talar om vad som ska komma i stället, säger STs nyvalda förbundsordförande Britta Lejon.
Hon är mycket kritisk till hur kompetens- och utvecklingsfrågorna har hanterats under senare år, med flera nedläggningar och omorganisationer.
– Det vittnar om att man i praktiken inte tar frågorna på allvar. Det räcker inte med att prata om offentligt etos och en statlig värdegrund.
Britta Lejon anser att de stora pågående förändringarna i statsförvaltningen innebär att de verksamheter som Krus har bedrivit behöver förstärkas. Och om den ska bedrivas på annat håll och i annan form i framtiden måste även de fackliga parterna finns med, framhåller hon. STs förra ordförande Annette Carnhede sitter i Krus samverkansråd.
Enligt Krus direktör Lärke Johns beror nedläggningen på att regeringen anser att finansieringsmodellen gör myndigheten för sårbar. Det årliga anslaget är lågt, och myndigheten har levt på särskilda medel för tidsbegränsade uppdrag. Och flera av uppdragen är i sin avslutningsfas.
– Så nu när det inte tillförs nya tillfälliga medel är det svårt hålla en bra nivå på verksamheten.
Hon tror och hoppas att uppdraget kring statens kompetensförsörjning ska leva vidare i annan form.
– Regeringen har fortfarande ambitionen att jobba med frågorna, vad jag förstår. Det pågår utvecklingsarbete av olika slag i förvaltningen, och det är väldigt bra om man kan genomgå dem utifrån en solid statlig värdegrund.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.