Här hittar du de artiklar ST Press publicerat om Ledarskap. Du kan även följa vad ST Press skriver om Ledarskap genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Kvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
Kvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
Makt att påverka, en möjlighet till utveckling och bättre betalt. Men också stressigt och ensamt. Att bli chef kan te sig både läskigt och lockande. Publikt har träffat två ST-medlemmar som delar med sig av sina erfarenheter av att vara ny som chef.
Den högsta chefen är ytterst ansvarig för verksamheten. Men i hur stor utsträckning kan en generaldirektör påverka kulturen på en arbetsplats? Forskare på området uttrycker delvis olika ståndpunkter. Publikt punktmarkerade Försäkringskassans Ann-Marie Begler för att söka svar på frågan.
Oroväckande många myndighetschefer har inte hållit måttet, enligt regeringen. En anledning tros vara brist på erfarenhet av jobb i staten. Publikts granskning visar att nästan var fjärde chef som lämnat sitt jobb i förtid sedan 2011 saknar myndighetsbakgrund.
Cheferna för samtliga fakulteter vid Uppsala universitet kräver en öppen process när en ny rektor ska utses. Kravet framförs i en skrivelse till universitets styrelse efter en mediedebatt om ett förslag att slopa inflytandet för anställda och studenter.
Arbetsrelaterade ryggbesvär hänger inte bara ihop med fysiska faktorer i arbetet. Brist på inflytande och stöd kan också leda till smärtor i ryggen, enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Efter bara fyra år lägger regeringen ned myndigheten Krus, Kompetensrådet för utveckling i staten. ST är starkt kritiskt och anser att myndigheten i stället borde stärkas.