Kritik mot statlig upphandling
Konkurrensverket riktar kritik mot Migrationsverket och flera kommuner för brister vid upphandling av byggentreprenader. I en rapport går verket igenom fyra aktuella fall.
Enligt lagen om offentlig upphandling ska alla upphandlingar föregås av en annons. Om värdet av upphandlingen överstiger fem miljoner euro ska den annonseras i hela EU. I den aktuella rapporten går Konkurrensverket igenom fyra fall av direktupphandlingar som borde ha föregåtts av annonsering.
Migrationsverket ingick ett hyresavtal om lokaler för ett förvar i Åstorp. I avtalet ingick att hyresvärden skulle göra omfattande anpassningar av lokalerna, vilka skulle betalas av Migrationsverket genom hyran. Migrationsverket hävdade att det inte var frågan om en entreprenad som behövde upphandlas, utan om ett hyresavtal som är undantaget från upphandling.
Men Konkurrensverket konstaterar att det saknar betydelse vad parterna väljer att kalla kontraktet. Avgörande är om det gäller byggentreprenadarbeten som omfattas av lagen. I praktiken beställde Migrationsverket omfattande ombyggnationer som skulle betalas genom hyra, eller genom kontant betalning om verket i förtid skulle lämna lokalerna.
”Jag är övertygad om att det inte är de fyra enda fallen av otillåtna direktupphandlingar via entreprenad som vi har hittat. Det finns säkert många där ute som vi hoppas läser och tar till sig det här budskapet, att det framöver kommer att bli ännu viktigare att sköta det här på ett korrekt sätt”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom till Ekot.
De övriga kritiserade direktupphandlingarna berör Halmstads bygge av en multiarena, utbyggnad av ett äventyrsbad i Sundsvall och ombyggnation av industrilokaler i Färgelanda kommun.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.