Kritik mot myndighets bidragshantering

MUCF2017-09-28

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, brister i sin kontroll av bidrag till ideella organisationer. Det anser Statskontoret efter en myndighetsanalys.

MUCF delar årligen ut cirka 350 miljoner kronor i statsbidrag till ungefär 400 organisationer. Enligt Statskontoret är det endast en liten del av de utbetalade bidragen som har utnyttjats felaktigt. Men enligt Statskontorets bedömning är felaktigheterna tillräckligt stora för att rubba allmänhetens förtroende för MUCFs bidragshantering.

Bidragskontrollen vid MUCF är i hög grad automatiserad och handläggarna har begränsade möjligheter att manuellt göra kvalificerade bedömningar och kontroller, konstaterar Statskontoret. Därför föreslås i rapporten att regeringen omfördelar myndighetens anslag så att mer resurser kan läggas på bidragshanteringen.

Enligt Statskontoret måste MUCFs förmåga att fatta svåra bidragsbeslut bli bättre. Det gäller i synnerhet när myndigheten ska bedöma om en organisation är demokratiskt uppbyggd och respekterar demokratiska värderingar. Statskontoret föreslår att ett särskilt råd eller nämnd inrättas, som kan bistå MUCF i sådana ärenden.

”Det är viktigt att regeringen stärker förutsättningarna för MUCF:s bidragskontroll och att skattepengar inte betalas ut till organisationer som bryter mot förordningarna som reglerar bidragen”, skriver Statskontorets tillförordnade generaldirektör Tony Malmborg i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA