Kritik mot glättad bild av arbetsmiljön

MIGRATIONSVERKET2008-11-26

»En bra arbetsplats med goda framtidsutsikter.« Så kommenterar Migrationsverkets personalchef resultaten av verkets medarbetarenkät. »Folk är undrande, har vi läst samma enkät?« säger STs avdelningsordförande.

Migrationsverkets ledning lyfter i sina kommentarer fram positiva delar av enkäten, såsom att de flesta anställda är nöjda med sina arbetsuppgifter, känner ansvar och tycker att verket som helhet är en bra arbetsplats. Men fackliga företrädare anser att ledningen tar alldeles för lätt på de svar som signalerar stark stress och för stor arbetsbörda.

– Det är inte alltför ovanligt att folk gråter på jobbet, berättar Inger Lundström, arbetsplatsombud på asylprövningsenheten i Flen. Jag kan utan att överdriva säga att folk här mår ganska dåligt.

Asylprövningen pressande

Kollegorna i Flen gick igenom en broschyr från Arbetsmiljöverket om vilka faktorer som kan orsaka stress.

– Vi uppfyllde alla punkter utom nattarbete, konstaterar Inger Lundström.

De som arbetar med asylprövning känner sig enligt enkätsvaren särskilt hårt pressade. Hela 60 procent anser att arbetstiden inte räcker till för arbetsuppgifterna och 67 procent tycker att stressfrågor inte tas på allvar på Migrationsverket. Var fjärde uppger att diskriminering och mobbning förekommer på arbetsplatsen.

Regeringen har angett som mål att handläggningstiden för asylärenden ska vara högst sex månader. För att klara det har verket korttidsanställt många handläggare till årsskiftet. Enheterna har också infört beting för hur många ärenden var och en ska färdigställa per vecka.

Huvudskyddsombudet Åke Pekkarinen säger att handläggare ofta känner pressen redan på måndagen, och kanske skyndar på ett ärende som man borde ta sig mera tid med.

Finns det risker för rättssäkerheten?

– Verksjuristerna kommer säkert att säga något annat, men de signaler jag får är att man får ge avkall på kvaliteten och rättssäkerheten.

Mindre pengar nästa år

ST-avdelningens ordförande Muin Hamolaila anser att en del problem kan lösas lokalt, men att även verksledningen måste agera. Ett krav från ST är att de tidsbegränsat anställda får stanna kvar efter årsskiftet, helst med tillsvidareanställning. Budgetresurserna krymper dock nästa år.

– Vi hoppas att man i stället kan se över kostnader för konsulter och övertid, annars kan läget bli ännu mer desperat, säger Muin Hamolaila. Nu jobbar folk kvällar och helger, man kan i praktiken inte ha ett familjeliv. Hur ska en ensamförälder klara det?

Andra fackliga krav är insatser mot mobbning och diskriminering och att alla medarbetare ska få ha planeringssamtal och utvecklingssamtal.

Ska förbättra arbetsprocesser

Generaldirektör Dan Eliasson vill inte svara själv utan hänvisar till personalchefen Eva Kramér Jensfelt när det gäller de frågor som arbetsmiljöenkäten reser. Hon medger att det finns »vissa utvecklingsområden« såsom ledarskapet och den psykosociala arbetsmiljön.

– Och vi har redan satt igång flera åtgärder. Vi har anlitat företaget McKinsey för att förbättra våra arbetsprocesser och vi delar upp stora enheter.

Hon kan inte säga hur det blir med de tidsbegränsade anställningarna efter nyår, budgetdialogen inom verket pågår. Ledningens bedömning är dock att arbetsbelastningen kommer att minska nästa år. Årets prognos för antalet asylsökande har redan skrivits ned.

Men på asylprövningen i Flen överväger facket att begära att Arbetsmiljöverket granskar verksamheten.

– Vi vill kunna styra över vårt arbete i mycket högre utsträckning än i dag, och ha ett beting som är individuellt anpassat efter ens förutsättningar, andra uppdrag och hur tidskrävande ärendena är, säger Inger Lundström.

– Vi är så hårt styrda att man kanske inte ens kan ta en tandläkartid. Och om man måste vara hemma en dag för barnens skull måste man lösa det själv, och lämna över ärenden till sina redan pressade arbetskamrater. Själv är jag inbokad till slutet av januari.

Fotnot: Enkätsvaren graderas på en skala 1–4, där 1 är »instämmer inte alls« och 4 »instämmer helt«. I texten ovan har de som svarat 1 eller 2 tolkats som icke instämmande.

Inger Lundström. <br>FOTO:LASSE SKOG
Inger Lundström. <br>FOTO:LASSE SKOG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA