Kritik mot förslag om fotoförbud
Regeringen har skickat ett lagförslag mot kränkande fotografering till lagrådet. Både Journalistförbundet, SJF, och branschorganisationen Utgivarna kritiserar förslaget.
Enligt regeringens förslag ska det vara förbjudet att utan lov fotografera en person i dennes privata miljö. Det ska förhindra att människor utsätts för integritetskränkande fotografering. För att fotograferingen ska vara olaglig förutsätts att den sker i hemlighet utan den fotograferades godkännande, på en plats som tillhör hans eller hennes privata miljö eller som annars är avsedd för särskilt privata förhållanden. Förbudet gäller inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme. Straffet föreslås vara böter eller fängelse i högst två år.
Förbudet ska inte gälla den som fotograferar någon som ett led i en myndighets verksamhet.
”Ett fotoförbud är inte lösningen för att förebygga integritetskränkningar. Vi hade hellre sett att regeringen i stället utrett andra möjligheter att förebygga och lagföra integritetskränkande handlingar”, säger SJFs ordförande Jonas Nordling i ett pressmeddelande.
Också Utgivarna är skarpt kritiska till att regeringen föreslår lagstiftning mot fotografering:
”Bara risken att en fotograf inte vågar ta en bild som kan visa sig vara viktig för allmänheten, gör att hela lagförslaget blir orimligt”, säger Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i ett uttalande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.