Bild: Pär Trulsson

Kristianstads nya häkte invigt

KRIMINALVÅRDEN2024-08-30

Kriminalvården har börjat fylla sina nya lokaler i Kristianstad med verksamheter. Först att flytta in är häktesverksamheten, som får tillgång till 120 nya platser i det nybyggda rättscentrumet.

”Det här är inte vilket häkte som helst. Kriminalvården har inte gjort något liknande sedan 2011 när vi byggde helt nya häkten i Helsingborg och Sollentuna. Det normala vi gör är att vi bygger ut på platser där vi finns, men att bygga ett sånt här hus, och att vi faktiskt var så förutseende att vi tog i med 120 platser, är vi väldigt glada för”, kommenterar generaldirektör Martin Holmgren nybygget i en text på myndighetens webbplats.

Häktesdelen börjar på tredje våningen och fyller huset upp till takvåningen, där rastgårdarna finns. På nedre planet kommer den nationella transportenheten, NTE, att få sitt garage, medan frivården får lokaler på andra planet.

”Att samla Kriminalvårdens olika verksamheter i samma hus ger fördelar, inte minst för NTE som ofta transporterar häktade. Närheten sparar tid”, konstaterade kriminalvårdschef Richard Boström i samband med invigningen.

Personalen från Kristianstads gamla häkte har flyttat med in i nybygget, samtidigt som rekryteringen av ett 80-tal nya medarbetare fortfarande pågår.

Verksamhetens i stadens gamla häkte, Östra Kasern, kommer enligt pressmeddelandet att fortgå åtminstone till mars nästa år, på grund av den rådande bristen på häktesplatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA