"Krissituation", enligt landshövdingen
Landshövdingen i Skåne, Göran Tunhammar, ska nästa vecka möta företrädare för ST och Saco för att diskutera arbetsklimatet.
– Jag har talat med alla chefer om behovet av öppenhet för att skapa förtroende, säger han.
Landshövding Göran Tunhammar betecknar dagsläget som en ”krissituation”. Sedan den förre internrevisorn Tommie Sjölin i mars låste in sig på sitt tjänsterum för att skydda sitt utredningsmaterial har Länsstyrelsen i Skåne fått brottas med såväl negativ publicitet som interna spänningar.
Framför allt har det framkommit uppgifter om att arbetsklimatet på myndigheten är dåligt, och att anställda inte vågar framföra kritik av rädsla för repressalier. Enligt en lokal enkät bland Sacos medlemmar anser tre fjärdedelar av de svarande att den psykosociala arbetsmiljön har blivit sämre eller mycket sämre under våren. Enkäten visade också på ett försvagat förtroendet för ledningen, framför allt för länsöverdirektör Lise-Lotte Reiter.
– Jag har naturligtvis pratat med länsöverdirektören om hur vi ska gå vidare, säger Göran Tunhammar. Jag har talat med alla chefer om behovet av öppenhet för att skapa förtroende.
Nästa vecka har landshövdingen också bjudit in företrädare för ST och Saco för att diskutera frågan.
– Just mot bakgrund av den här enkäten, och den oro som kan finnas, är det jätteviktigt att ha en dialog. Det är bättre att prata med varandra än om varandra. Det är viktigt att se till att alla verkligen vågar säga vad man tycker. Det är för enkelt att säga att det sitter i väggarna. Jag vill inte ha det så.
Länsstyrelsen i Skåne fick också nyligen hård kritik av Riksrevisionen för sitt sätt att hantera den sedermera avsatte internrevisorns granskning. Styrelsen ska diskutera rapporten nästa fredag, då man även beslutar om nya riktlinjer för internrevisionen. De gamla stämde inte överens med gällande regelverk.
– Jag borde ha kollat att det där var formellt korrekt, säger Göran Tunhammar. Men i sak kan jag inte se att det hade betydelse för själva beslutet. Om man inte ingripit när granskningen gick över styr hade det verkligen varit att inte ta sitt ansvar. Det fanns formella brister, ja, men i sak var det tyvärr nödvändigt. En ledning får inte fega ur bara för att det är obehagligt.
Bakgrunden till det händelseförlopp som slutligen ledde till att internrevisorn stängdes av, var att denne inte följde uppmaningen att avsluta sin granskning av personaldirektör Helena Jellinek.
Göran Tunhammar tillstår att alla turer har fläckat länsstyrelsens anseende hos allmänheten, och att det förtroendet nu måste återskapas. Samtidigt poängterar han att myndigheten hela tiden skött sina ordinarie arbetsuppgifter väl, all turbulens till trots.
– Jag har inte alls bilden av att medarbetarna har kroknat i sina jobb, säger Göran Tunhammar. Man ska ta problem på allvar, men man ska inte blåsa upp dem till orimliga proportioner.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.