Annons:

»Både säkerheten och behandlingsarbetet drabbas om man drar ned på personalen«, säger behandlingsassistent Kristina Rosberg på behandlingshemmet Lunden.<br> FOTO: HENRIK ROSENQVIST
»Både säkerheten och behandlingsarbetet drabbas om man drar ned på personalen«, säger behandlingsassistent Kristina Rosberg på behandlingshemmet Lunden.<br> FOTO: HENRIK ROSENQVIST

Krisen slår mot vårdhem

SIS2009-10-20

Krisen slår hårt mot den statliga ungdoms- och missbruksvården. SiS ska spara minst 50 miljoner kronor och uppsägningsförhandlingar har inletts, säger STs Per Hellstrand.

Av:  Björn Forsberg

Statens institutionsstyrelse, SiS, har ett ekonomiskt underskott som hittills i år uppgår till 105 miljoner kronor. Orsaken är enligt ledningen höga personalkostnader och låga beläggningssiffror.

– Självklart är medlemmarna oroliga. Fortsätter den här utvecklingen väntar säkert nedläggningar av institutioner, säger Richard Arnesson, behandlingsassistent och arbetsplatsombud för ST på LVM- och LVU-hemmet Lunden samt på LVM-hemmet Karlsvik, alla i Lund.

Själv har Richard Arnesson arbetat med vård av kvinnliga missbrukare med psykiatriska diagnoser på Lunden i 17 år. När kommunerna köper färre platser inom tvångsvården så får det direkt konsekvenser, berättar han.

– 70 procent av våra inkomster kommer från avgifter som kommunerna betalar.

Fem av tolv platser belagda

Det är de två senaste månaderna som krisen i LVM-vården har slagit till rejält, säger Rickard Amylon, institutionschef på Lunden och Karlsvik:

– På två månader har efterfrågan sjunkit med hälften och i dag har vi bara fem av tolv platser belagda.

Den ekonomiska krisen slår i kommunerna ett år i efterskott när skatteunderlaget minskar. Rickard Amylon säger att nedgången i efterfrågan därför troligen blir än värre under 2010 och 2011. Efterfrågan varierar också mellan de olika institutionerna.

Minskad efterfrågan leder till minskade inkomster och minskat behov av personal.

– Drar man ned på personalen drabbar det både säkerheten och behandlingsarbetet, säger Kristina Rosberg, behandlingsassistent på Lunden.

Kristina Rosberg började arbeta på Lunden 1992 och har genom åren sett hur beläggningen växlat. Hon är inte orolig för institutionens framtid.

– Jag har varit med om att vi har haft två klienter, eller till och med en klient, vid tidigare tillfällen.

En tredjedel tillfälligt anställda

Men besparingar på personal kan det säkert bli, tror Kristina Rosberg, och det drabbar vårdarbetet.

– De flesta som kommer hit mår mycket dåligt och det gäller att vi som jobbar är tillräckligt många för att kunna göra ett bra arbete.

STs avdelningsordförande Per Hellstrand säger att myndigheten måste spara 50 till 70 miljoner kronor bara i år.

– En tredjedel av de anställda, cirka tusen personer, har tillfälliga anställningar. Om inte deras förordnanden förlängs blir de arbetslösa, säger han.

SiS personalchef Margareta Beijer kan inte säga hur många som sägs upp i slutändan:

– Vi har en ganska allvarlig ekonomisk situation och måste naturligtvis anpassa kostymen efter den, förklarar hon.

LVM- och LVU-hem

Vården vid SiS institutioner regleras av lagen om vård av missbrukare, LVM, och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Därutöver finns lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård, LSU.

Lagarna innebär att vuxna missbrukare och ungdomar i vissa fall kan omhändertas mot sin vilja för vård och behandling. SiS har 31 ungdomshem och 12 behandlingshem för vård av vuxna missbrukare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA