Krisberedskapen inför Brexit var god

EKONOMI2016-12-21

De statliga myndigheternas beredskap för en ekonomisk kris i samband med utfallet av den brittiska Brexit-omröstningen var god. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

De svenska myndigheter som har ansvar för finanssektorn var väl förberedda och hade en god beredskap för att kunna hantera en eventuell finansiell kris i samband med Brexit-omröstningen. Inför Storbritanniens EU-omröstning var osäkerheten om de ekonomiska konsekvenserna stor, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Bland annat fanns oro om effekterna på de finansiella marknaderna. En kris hade kunnat utlösas av ett oväntat resultat i omröstningen:

”Vår granskning av berörda myndigheter visar att medborgarna kan känna sig trygga i att regeringen, dess myndigheter och Riksbanken har en god beredskap för att upptäcka och hantera hot mot den finansiella stabiliteten”, säger riksrevisor Margareta Åberg i pressmeddelandet.

Riksrevisionen konstaterar att finansiella kriser är mycket kostsamma och svåra att undvika. Historien visar att snabbhet och beslutsamhet är avgörande vid hanteringen av kriser. Myndigheternas förmåga att agera snabbt kan bryta en negativ förtroendespiral.

Även om myndigheternas krisberedskap i det här fallet var god så finns det enligt granskningen utrymme för förbättringar. Riksrevisionen tycker bland annat att myndigheterna kan bli bättre på att dokumentera rutiner för att snabbt och effektivt kunna ställa om från normal verksamhet till krisorganisation.

”Inför Brexit-omröstningen var detta inget stort problem då de fanns många erfarna och insatta personer på plats. Men tydliga dokumenterade rutiner blir över tiden allt viktigare i takt med personalomsättning och att det institutionella minnet minskar”, säger Riksrevisionens chefsekonom Robert Boije i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA