Annons:

Enligt Kriminalvårdens interna utredning har arbetsgivaren känt till att chefen haft en sexistisk jargong, men inte uppfattat att problemet var så allvarligt.
Bild: Mostphotos
Enligt Kriminalvårdens interna utredning har arbetsgivaren känt till att chefen haft en sexistisk jargong, men inte uppfattat att problemet var så allvarligt.

Kriminalvårdschef omplaceras efter sextrakasserier

KRIMINALVÅRDEN2018-04-06

En chef i Kriminalvården får löneavdrag och omplaceras efter grova sexuella trakasserier mot flera anställda. Bland annat ska han ha tvingat nyanställda vikarier att lyssna på berättelser om hans sexliv.

Mannen var vakthavande befäl, och under ett säkerhetssamtal med nyanställda sommarvikarier inpräntade han sin chefsposition, enligt Kriminalvårdens interna utredning. Därefter beordrades två av vikarierna, en kvinna och en man, att stanna kvar. Under vad de två uppskattar som mellan 30 minuter och en timme berättade sedan chefen om sitt sexliv i grova ordalag.

Den manlige vikarien sade sig ha begärt att få gå därifrån, men tvingades att sitta kvar. Den kvinnliga vikarien bad vid upprepade tillfällen om att få börja med arbetsuppgifterna.

Kriminalvården slår fast att man ser mycket allvarligt på händelsen, och att chefen både kränkt och särbehandlat de två vikarierna genom att utnyttja sin maktposition.

Det var dock inte fråga om en enstaka händelse. Tvärtom intygar samtliga som Kriminalvårdens utredare talat med att de vid flera tillfällen hört vaktbefälet orera om sitt sexliv och vilken sorts kvinnor han gillar, på ett grovt och sexistiskt sätt. ”Medarbetarna har försökt visa att de inte uppskattar hans berättelser genom att lämna rummet när han kommer samt undvika att prata med honom”, sägs det i myndighetens utredning.

Trots de många vittnesbörden nekar mannen till anklagelserna, men säger att arbetsplatsen har en ”grabbig kultur”.

Den interna utredningen noterar också att arbetsgivaren har känt till att chefen haft en sexistisk jargong, men inte uppfattat att problemet var så allvarligt. Påföljden för mannen blir 20 dagars löneavdrag och omplacering till ett annat verksamhetsställe och en tjänst utan arbetsledaransvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA