Kriminalvården ska modernisera och bygga ut

KRIMINALVÅRDEN2016-06-20

Kriminalvården kommer att bygga ut och modernisera flera anstalter. Dessutom vill man bygga nytt i Svedala i Skåne. Det skriver myndighetens generaldirektör Nils Öberg i en debattartikel i Sydsvenskan.

– Det är positivt ur arbetsmiljösynpunkt. Flera anstalter är väldigt eftersatta, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.

Antalet intagna har minskat sedan början av 2000-talet. Enligt Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg är det svårt att bedöma när nästa förändring kommer. Det är många faktorer som spelar, in exempelvis straffskärpningar, förändringar i rättspraxis och brottsutvecklingen.

Trots det menar han att det behövs en omstrukturering och en modernisering av den svenska Kriminalvården nu.

”Det vi vet är att det går fort att avveckla fängelser och häkten, men tar lång tid att bygga nytt. Det handlar inte bara om själva byggprocessen, rekrytering och utbildning av personal tar också tid”, skriver han i Sydsvenskan.

Kriminalvården har därför beslutat att några anstalter behöver moderniseras och byggas ut. I ett första skede gäller det Hall, Tidaholm och kvinnoanstalten Sagsjön.

Andra är gamla och behöver renoveras. Men ibland är det mer kostnadseffektivt att avveckla och bygga nytt, skriver Nils Öberg på Sydsvenskans debattsida.

Ett sådant exempel är anstalten Kirseberg utanför Malmö som stängdes för renovering för ett år sedan, men som nu ska tas över av Migrationsverket. I stället för att flytta tillbaka har Kriminalvården inlett diskussioner med Svedala kommun, två mil utanför Malmö, om att etablera en helt ny anstalt.

Även ett häkte berörs av omstruktureringen. I Östersund har det i flera år bedrivits häktesverksamhet i polisens arrestlokaler, trots att det bara skulle vara en provisorisk lösning. Där behövs ett permanent häkte och enligt Nils Öberg finns nu ett beslut om att inleda projektering.

”Vi har nu påbörjat arbetet med att rusta svensk kriminalvård för framtiden. Bakom vår nya infrastrukturstrategi ligger tydliga arbetsmiljökrav och en nödvändig utveckling av arbetsvillkoren för vår personal”, skriver Nils Öberg i Sydsvenskan.

STs avdelningsordförande Per Sunneborn är i huvudsak positiv till planerna och säger att de är bra ur arbetsmiljösynpunkt.

– Vi måste göra något åt vårt anstaltsbestånd. Det är eftersatt.

Men samtidigt tror han att det dröjer innan planerna blir verklighet.

– Det är en lång startsträcka och än finns inga pengar. Vi måste få extra medel för att kunna genomföra detta.

Hans bedömning är att det inte blir fler arbetstillfällen, även om det kan bli nyanställningar på vissa orter.

– Vi är tvungna att rusta på vissa ställen för att kunna dra ned på andra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA