Kriminalvården frikänns från diskriminering
Arbetsdomstolen frikänner Kriminalvården från anklagelser om diskriminering, sedan myndigheten nekat en överviktig tillfälligt anställd utbildning och fast anställning.
Mannens fackförbund IF Metall hävdade i sin stämningsansökan att deras medlem diskriminerats på grund av sin vikt. Medlemmen hade vikarierat inom Kriminalvården i flera perioder. Men när han sökte den interna grundutbildningen till kriminalvårdare för tredje gången fick han besked om att han aldrig skulle klara grundkraven:
”Hon sa att jag aldrig skulle klara de fysiska proverna på grund av min övervikt. Det var en jävla käftsmäll att höra det,” sade mannen i en intervju i Mariestads-Tidningen sedan han fått besked hösten 2016. Verksamhetschefens budskap var att han kunde komma tillbaka när han gått ner i vikt.
IF Metall krävde ett skadestånd från staten om 150 000 kronor.
Nu har Arbetsdomstolen i en omfattande dom kommit fram till att det inte var diskriminering. Enligt domen kan det antas att mannens chef betraktat hans övervikt som en funktionsnedsättning, och att hänvisningen till hans övervikt därför stridit mot diskrimineringslagen. Men eftersom de sex personer som faktiskt antogs för utbildning och fortsatt anställning på andra områden alla varit mer meriterade än Metalls medlem frikänns myndigheten från diskrimineringsanklagelsen.
IF Metall åläggs att betala rättegångskostnader med drygt 180000 kronor.
Mannen säger till Arbetet att det, trots utslaget, varit värt att driva frågan i domstol:
”Jag hoppas det har gjort något bra, att det lyfter något ögonbryn på folk. Jag hoppas att de tänker efter lite på Kriminalvården”, säger han till tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.