Kräver respekt för fackliga rättigheter

FACKLIGT2009-06-10

Sverige måste agera kraftfullare för fackliga rättigheter och motverka kränkningar. Det skriver TCO-basen Sture Nordh och LOs ordförande Wanja Lundby Wedin i en debattartikel.

Sture Nordh och Wanja Lundby Wedin har läst den internationella fackliga samorganisationen IFS årliga rapport om fackliga kränkningar. Tillsammans med Amnestys generalsekreterare Lise Bergh skriver de i Göteborgs-Posten att de tiotusentals fall som rapporteras bara är toppen av ett isberg:

”Det är fruktansvärd läsning om mycket modiga människor. Här berättas om hot, avskedanden, fängslanden, tortyr, sexuella trakasserier och till och med mord som drabbar helt oskyldiga arbetstagare i alla världsdelar.”

Trots att FNs och ILOs konventioner om mänskliga och fackliga rättigheter godkänts av 150 av världens 200 länder visar rapporten att fackliga rättigheter kränks i alla världsdelar. Rapporten berättar om att 76 personer mördats på grund av sitt fackliga engagemang, 49 av dem i Colombia. 7 500 har fått sparken av samma skäl, drygt 2 000 av dem i Turkiet. Och den internationella ekonomiska krisen och arbetslösheten leder till att respekten för fackliga rättigheter minskar ännu mer.

”De fackliga rättigheterna utmanar rådande maktstrukturer. Ingenstans är diktaturer eller auktoritära regimer förenliga med fria och oberoende fackföreningar och respekt för fackliga rättigheter. Vi anser att den svenska regeringen, de svenska arbetsgivarorganisationerna och svenska företag med verksamhet utomlands bör agera mycket mer kraftfullt för att stärka dessa rättigheter och motverka kränkningar.”

Krav på respekt för de fackliga rättigheterna bör prägla Sveriges ordförandeskap i EU, biståndspolitiken och arbetet i internationella organ som Världsbanken, WTO och IMF, skriver de tre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA