Kräver minskad teleövervakning
EUs datalagringsdirektiv är oförenligt med medborgarnas grundläggande rätt till privatliv. Direktivet måste göras om, anser EU-domstolens generaladvokat Pedro Cruz Villalón.
EUs datalagringsdirektiv från 2006 tvingar teleoperatörer att lagra trafikuppgifter om samtliga kunders telefonsamtal, internetbesök, mejl och sms. Uppgifterna ska enligt direktivet lagras minst sex månader och upp till två år.
Direktivet blev mycket omdiskuterat i Sverige innan det infördes 2012, och i vissa EU-länder har författningsdomstolar stoppat ett införlivande i nationell lag. Och nu ger EUs generaladvokat Pedro Cruz Villalón kritikerna rätt.
Direktivet innebär ett allvarligt och oproportionerligt ingrepp i medborgarnas grundläggande rätt till privatliv, skriver han i sitt utlåtande. Bara den vaga känslan av att vara övervakad kan påverka hur människor utnyttjar sin yttrandefrihet, och i vårt teknikberoende samhälle kan telebolagens uppgifter ge en detaljerad kartbild av varje människas vardagsliv, konstaterar Pedro Cruz Villalón.
Han anser att EU borde ha skrivit in principer för vem som ska få tillgång till de lagrade uppgifterna och hur de får användas. Exempelvis bör den som ska få tillgång till uppgifter få begära ut dem i varje enskilt fall, och uppgifterna bör raderas så snart de inte behövs längre. Inget medlemsland ska få lagra uppgifter i mer än ett år, enligt Pedro Cruz Villalón.
Hans slutsats är att direktivet måste skrivas om.
Generaladvokaten har skrivit sitt utlåtande till EU-domstolen, som ska ta ställning till två fall som berör direktivet. Det är domstolar i Irland och Österrike som begärt ställningstaganden från EU-domstolen.
Domstolen är inte tvungen att följa generaladvokatens förslag till avgörande, men det sker i många fall.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.