Kräver kommission för kvinnolöner

SKTF2010-09-27

Det behövs en statlig kommission för att få upp kvinnolönerna. Det skriver SKTFs ordförande Eva Nordmark i en debattartikel och uppmanar regeringen att ta initiativ till en sådan.

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, i augusti är skillnaden mellan mäns och kvinnors löner 15 procent, konstaterar Eva Nordmark i artikeln i Dagens Nyheter. Skillnaden är densamma som för 15 år sedan.

”Kvinnors lägre lön är i regel inte ett utslag av diskriminering från enskilda personer eller arbetsplatser, utan av de könsnormer och maktförhållanden som genomsyrar samhället och arbetsmarknaden”, skriver Eva Nordmark.

I de sektorer där de flesta anställda är kvinnor är lönenivån lägre för alla, såväl män som kvinnor. Det innebär att SKTFs medlemmar, som ofta arbetar inom kvinnodominerade sektorer, förlorar på dessa löneskillnader varje dag:

”Vad händer med kvaliteten i vår gemensamma välfärd om sektorn inte kan upprätthålla konkurrenskraftiga löner?”

I avtalsrörelse efter avtalsrörelse har SKTF lyft frågan om strukturella löneskillnader, utan större framgång. I alla tre av våra nordiska grannländer har man tagit initiativ till att göra något övergripande åt problemen. Sverige halkar efter i arbetet mot jämställdhet, och det förlorar hela vårt samhälle på, skriver Eva Nordmark:

”SKTF vill därför att statsminister Fredrik Reinfeldt och den blivande alliansregeringen tillsätter en jämställdhetskommission med representanter för arbetsgivarorganisationer, fackföreningsrörelse och regering. Våra medlemmar, vårt samhälle och vår välfärd är värda jämställda löner.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA