Kräver facklig medverkan
De fackliga organisationer måste få ett inflytande när den stora förändringen av polisens organisation ska genomföras. Det säger Karin Svenning, STs avdelningsordförande inom polisväsendet, i en kommentar till beskedet att polisen blir en enmyndighet.
Justitieminister Beatrice Ask meddelande i fredags att regeringen vill genomföra utredningsförslaget att slå samman de 21 länspolismyndigheterna och Rikspolisstyrelsen till en myndighet. ”Att polisen blir en sammanhållen myndighet är ett viktigt steg för att skapa förutsättningar för högre kvalitet och ökad effektivitet i polisens verksamhet”, uttalade hon i ett pressmeddelande.
Förändringen ska vara genomförd 1 januari 2015. I budgetpropositionen kommer 50 miljoner kronor att avsättas för omställningsarbetet under vardera 2013 och 2014. Vad som ska hända med Säpo och Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, är ännu oklart.
Karin Svenning, STs avdelningsordförande inom polisen, säger att hon inte är förvånad över beskedet. Och avdelningen ställer sig inte negativ till förändringen.
– Däremot är vi lite oroliga när det gäller genomförandet. Det är viktigt att den som leder omorganisationen samverkar med de fackliga organisationerna. Alla anställda berörs direkt eller indirekt, så det är viktigt att vi får vara med. Vi har också understrukit att det ska vara en verksamhetsövergång – medarbetarna ska inte behöva söka sina tjänster på nytt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.