Kräver bättre skydd för sjuk student

TRIA2009-01-07

Det behövs en sjukförsäkring för studenter. Det kräver företrädare för TCO, Tria och Sveriges förenade studentkårer, SFS, i en gemensam debattartikel.

Studenternas skyddsnät vid sjukdom är alltför grovmaskigt. Det skriver TCOs ordförande Sture Nordh, Trias kanslichef Lisa Nyberg och SFS ordförande Moa Neuman i en debattartikel i Upsala Nya Tidning. För att skapa tillräcklig trygghet behövs ett generellt och förutsägbart system som skyddar den som blir sjuk under studietiden, anser de.

Enligt en undersökning de tre förbunden genomfört vet bara tre av tjugo studenter hur de ska bära sig åt om de skulle bli sjuka. För att se till att studenterna får bättre kunskap om det snåriga systemet bör en myndighet få regeringens uppdrag att informera, skriver de tre. I dag delar Försäkringskassan och CSN ansvaret, eftersom den student som blir sjuk är skyldig att sjukanmäla sig till båda myndigheterna från första sjukdagen.

Karenstiden för en student som blir sjuk är 30 dagar – därigenom får en student som är sjuk själv bekosta de trettio första sjukdagarna genom studielån. Därefter kan studenten få studiemedlet omvandlat till sjukpenning och då som längst fram till terminens slut. De tre förbunden anser att det är orimligt med en hel månads karenstid, och att den som blir sjuk ska ha någon form av skydd också när terminen är slut.

I debattartikeln krävs också att det ska vara möjligt att vara sjukskriven på deltid också för studenter. I dagsläget är det allt eller inget som gäller, antingen är man tillräckligt frisk att studera på heltid eller för sjuk att studera över huvud taget. Den som skulle klara studier på deltid stängs ute. Ett mer flexibelt system skulle bidra till att studenter snabbare kan ta examen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA