Kräver återbetalning av avgift

A-KASSAN2008-03-20

LO och TCO kräver i en gemensam skrivelse att staten står för kostnaden att betala tillbaka a-kasseavgiften till långtidssjukskrivna som betalat avgift, men inte haft rätt till a-kassa.

När reglerna för a-kassan ändrades den 1 januari 2007 förkortades den så kallade överhoppningsbara tiden. Det innebär att långtidssjuka efter en tid förlorar rätten till a-kassa. Många långtidssjukskrivna har trots det fortsatt att betala sin avgift till a-kassan. Långtidssjuka får inte heller jobbskatteavdrag, påpekar LO och TCO.

– Det är en orimlig situation, att människor har betalat avgiften men inte kunnat få ut ersättning från försäkringen. Vi kräver nu att regeringen finansierar en återbetalning av a-kasseavgiften för dessa människor, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Även om a-kassorna har informerat om förändringen är regelverket är så komplicerat att det är mycket svårt för enskilda att förstå innebörden, anser TCO och LO. Organisationerna vill att regeringen också i fortsättningen låter den som är sjukskriven slippa betala den förhöjda delen av a-kasseavgiften.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA