Annons:

Kränkning var värd 20 000 kronor

POLISEN2021-01-12

Polismyndigheten ska betala 20 000 kronor i skadestånd till en enskild för felaktig registrering. Justitiekanslern, JK, riktar allvarlig kritik mot myndigheten. Den drabbade hade begärt en och en halv miljon kronor i ersättning.

Efter en anmälan har Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, genomfört en granskning av om Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen har behandlat uppgifter om personen på ett sätt som strider mot lag eller annan författning. Granskningen visade att anmälaren hade förekommit i registren utan att det varit nödvändigt. Utifrån granskningen anmälde SIN det inträffade till JK. Enligt SIN har personuppgiftsbehandlingen skett i strid med brottsdatalagen.

Nu riktar JK allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att uppgifter har behandlats inom ramen för kriminalunderrättelseverksamhet avseende allvarlig brottslighet under mer än tio års tid, utan att myndigheten kunnat peka på något konkret behov av behandlingen. Polismyndigheten har inte heller kunnat svara på vilket det ursprungliga behovet varit och vilka ursprungliga ändamål som föranlett registreringen, konstaterar JK.

Enligt JK har det inte gått att få klarhet i när behandlingen började. JK antar att det inletts efter 1998, när personuppgiftslagen började gälla. Redan före år 2009 har det funnits uppgifter om personen i en databas om viss brottslighet. Därefter har uppgifterna följt med till nya personregister. Sedan SIN påpekat missförhållandena för Polismyndigheten har personuppgifterna tagits bort ur registren.

”Polismyndigheten förtjänar allvarlig kritik för att uppgifter avseende AA har behandlats inom ramen för kriminalunderrättelseverksamhet avseende allvarlig brottslighet under över tio års tid utan att myndigheten kunnat peka på något konkret behov av behandlingen”, skriver JK i beslutet.

Den enskilde som drabbats av den felaktiga registreringen har begärt en och en halv miljon kronor i kränkningsersättning. JK beslutar att staten ska betala ut 20 000 kronor för kränkningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA