Kränkande behandling utreds inte

REGERINGSKANSLIET2011-01-21

Signaler om kränkande särbehandling utreds inte, och överbelastad personal får inte hjälp att prioritera bland arbetsuppgifterna. Regeringskansliets förvaltningsavdelning får skarp och omfattande kritik efter en inspektion från Arbetsmiljöverket.

Flera anställda på Regeringskansliets förvaltningsavdelning har arbetsrelaterade sjukdomar, enligt Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande. Men arbetsgivaren har inte utrett orsakerna och inte vidtagit åtgärder för att förhindra fler sjukfall. Man har inte heller reagerat på signaler om kränkande särbehandling och bristande samarbete.

En annan allvarlig anmärkning är att ledningen inte prioriterar bland de anställdas arbetsuppgifter. Förvaltningsavdelningen har skurit ned på personalstyrkan de senaste åren, en process som ännu inte är avslutad. Många anställda anser att deras arbetsbelastning är för hög och att de inte har tydliga möjligheter att göra prioriteringar. ”Påfrestningarna är stora och medför allvarlig risk för ohälsa”, slår Arbetsmiljöverket fast.

Verket anser också att den arbetsmiljöenkät som gjordes 2008 borde ha följts upp snabbare, med tanke på situationen. En ny undersökning är planerad till i vår, och den bör enligt Arbetsmiljöverket innehålla frågor som fångar upp konsekvenser av nedskärningarna och orsaker till kränkande särbehandling.

Inspektionsmeddelandet slår dessutom ned på brister i dokumentation om befogenheter och resurser för arbetsmiljöarbetet samt bristande kunskaper hos chefer om arbetsmiljöfrågor.

Eeva Emani är huvudskyddsombud på Regeringskansliets förvaltningsavdelning. Hon säger att hon bara kan bekräfta den bild Arbetsmiljöverket ger.

– Det finns mycket att jobba med. Vi ser väldigt allvarligt på detta.

Hon framhåller att arbetsplatsen gått igenom både omorganisationer och nedskärningar, vilket kan öka risken för kränkande särbehandling.

– Det har utvecklats en kultur som inte är bra. Vi har redan tidigare påtalat att det finns signaler om att kränkande särbehandling förekommer. Det är något vi kommer att uppmärksamma särskilt i det fortsatta arbetet, tillsammans med arbetsbelastningen.

Eeva Emani tycker ändå att samverkan mellan parterna fungerar bra, och säger att man börjat arbeta med att rätta till bristerna i arbetsmiljön redan före Arbetsmiljöverkets inspektion.

– Men nu måste vi öka takten. Det finns ingen tid att förlora.

Före jul fattade riksdagen ett beslut att dra ned resurserna till Regeringskansliet, vilket kommer att innebära ytterligare påfrestningar för förvaltningsavdelningen. Men hur det konkret kommer att slå vet inte Eeva Emani.

– Men det gäller att cheferna är om sig och kring sig, och ser till att personalen inte far illa.

ST Press har sökt arbetsgivaren för en kommentar.

Senast 2 mars ska Regeringskansliets förvaltningsavdelning informera Arbetsmiljöverket om vad man gjort för att förbättra arbetsmiljön.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Fina-Stina (ej verifierad) mån, 02/14/2011 - 20:32
Jag är förtroendevald på FA och reagerade över förvaltningschefens uttalande i TV4:s nyhetsreportage 22 januari kl 19.00 ”...uppfattar det inte som kritik”. Visserligen är FA ett svårövergripbart departement med 600 medarbetare men det arbete som arbetsgivaren enligt Jatko utför i "de här frågorna" är inte särskilt synligt. Varken i kommunikationen till oss förtroendevalda, eller i organisationen. Jag har läst AMV:s inspektionsmeddelande och uppfattar det som allvarlig kritik. Jag hoppas därför att hennes överslätande replik kom utav en oro för mediedrev, snarare än att hon inte ser situationens allvar.

På vissa enheter brukar cheferna säga att det är högt i tak. Det är en myt – det finns i stället många signaler på en allt tystare organisation och en del chefer som diktatoriskt använder sig av sin rätt att leda och fördela arbetet.

Arbetsgivaren behöver förbättra förmågan till att LYSSNA, LYSSNA och LYSSNA, med stora öron och hjärtan. Att situationsanpassa sitt ledarskap. Att återkoppla så öppet som möjligt – uppåt, nedåt och åt sidan. Vi behöver ha mycket mer av coachande ledarskap, mindre av "peka-med-hela-handen. Vi behöver ha tillitsfulla chefer som förstår: får medarbetarna arbeta självständigt och bidra med synpunkter ger det BÄTTRE kvalitet.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA