Kraftig nedskärning vid asylmottagningen

MIGRATIONSVERKET2009-09-08

1 500 platser inom asylmottagningen ska bort. Samtidigt är trycket stort på delar av verksamheten. Hur många anställda som riskerar uppsägning är oklart.

Av:  Eva Spira

Orsaken till minskningen av antalet platser är att färre söker asyl i Sverige. Under 2009 räknar Migrationsverket med att antalet sökande minskar 39 000 till 32 50. Under nästa år beräknas antalet bli ännu lägre.

Konsekvensen är att mottagningsenheten i Falkenberg, med 560 platser, avvecklas. I Karlskrona, Skellefteå och Boden ska närmare 1 000 mottagningsplatser bort. Hur många anställda som berörs och eventuellt riskerar uppsägning är inte klart ännu.

Thomas Halvorsen i ST-avdelningens styrelse befarar att det blir nedskärningar även bland handläggarna vid asylprövningen efter årsskiftet.

– Jag tror att vi har det värsta framför oss. Arbetsklimatet är inte det bästa just nu. Många känner oro, säger han.

Men det minskade antalet asylsökande till trots har det varit svårt att hitta platser under sommaren och efter semestrarna. Enligt Thomas Halvorsen blir det alltid en topp på sommaren då anställda inom kommunerna, polisen och Migrationsverket har semester. På ansökningsenheten i Malmö har man tvingats hyra hotellrum till nyanlända asylsökande.

Och även om det formellt sett inte råder någon platsbrist på förvaren och mottagningsenheterna så går det inte att ha en hundraprocentig beläggning där, menar Thomas Halvorsen.

– Det skapar så stora problem, något vi och ledningen haft en samsyn om tidigare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA