Skyddsombudet Eva Götesson samtalar med Usman Sora och René Pinto, som båda är placerade på förvaret i väntan på avvisning.
Bild: Sören Fröberg
Skyddsombudet Eva Götesson samtalar med Usman Sora och René Pinto, som båda är placerade på förvaret i väntan på avvisning.

Trångt förvar ökar risken för bråk

MIGRATIONSVERKET 2009-09-08

Långvarig överbeläggning orsakar stress, sömnproblem och säkerhetsrisker vid Migrationsverkets förvar i Märsta, uppger skyddsombuden i en skrivelse till Arbetsmiljöverket.

– Personalen här är jätteduktig och erfaren. Men överbeläggningen försämrar vår beredskap att hantera kritiska situationer, och det blir fler konflikter där vi måste gå in och medla, säger skyddsombudet Eva Götesson.

Beläggningen har i ett år legat på eller över 100 procent. Enligt skyddsombuden har arbetsgivaren övergett verkets tidigare policy om 80 procents beläggning som normalbeläggning.

– Arbetsgivaren har inte förstått vad det här är för typ av verksamhet, menar STs Åke Pekkarinen, huvudskyddsombud i södra regionen.

Det påtalar även handläggare och lokala skyddsombud när
ST Press besöker förvaret i Märsta norr om Stockholm. De personer som placeras i förvar har oftast överlämnats av polisen och sitter inlåsta i väntan på avvisning från Sverige. Stämningen kan lätt bli spänd.

Fruktar tortyr eller avrättning

– De förvarstagna kanske är rädda för tortyr eller avrättning efter att de blivit hemskickade. De har inte tålamod eller tolerans för det minsta, och det ökar risken för hot och våld, säger huvudskyddsombudet för Stockholm, Hassan Saraj.

Konflikter kan också uppstå av kulturella eller politiska skäl. Och ju fler som trängs på de relativt små ytorna, desto större är risken för incidenter.

STs arbetsplatsombud Rashid Jamai framhåller att personalen bör vara med de förvarstagna så mycket som möjligt för att försöka skapa en god stämning.

– Men nu hinner vi inte. Vi protesterar inte för att sätta dit arbetsgivaren, utan för att vi tillsammans ska kunna bygga en bra verksamhet.

De administrativa arbetsuppgifterna har ökat, det är trångt och ljudnivån är påfrestande.

Enhetscheferna Mikael Zaar och Eva-Katarina Ekermann medger att sommaren varit påfrestande, och ska försöka skapa en dialog med polisen för att kunna korta förvarstiderna. 

Men de håller inte med om att 80 procent är en optimal normalbeläggning.

– Det beror på klientelet, det kan vara kaos med ännu färre, kommenterar Mikael Zaar. Och det finns inga tydliga belägg för en ökning av incidenter och hot.

Enligt förvarets egen statistik registrerades dock 34 incidenter första halvåret i år, mot 44 under hela 2008. Antalet hot- och våldssituationer i år överträffar redan förra årets siffror. Den allvarligaste inträffade i maj, då en man rymde efter att först ha sparkat ned en handläggare och sedan hållit ett vasst föremål mot en annan handläggares hals.

– I helgen brann det på en toalett och på söndagen var det bråk, berättar Eva Götesson. De förvarstagna känner sig inte tillräckligt sedda.

Ledning lovar handlingsplan

Vid ett samverkansmöte 7 september lovade arbetsgivaren att inom fyra dagar presentera en handlingsplan med en riskanalys och riktlinjer för bemanning och beläggning. Ledningen ska även diskutera problemen med verksamhetsområdeschefen.

– Det här är det mest konkreta vi har fått hittills, kommenterar Eva Götesson. Men om handlingsplanen är otillräcklig kommer vi att begära en inspektion från Arbetsmiljöverket. Vi kan inte vänta längre på åtgärder.

Även vid förvaret i Göteborg överväger skyddsombuden att anmäla förhållandena till Arbetsmiljöverket, enligt Åke Pekkarinen.

Mikael Zaar.
Bild: Sören Fröberg
Mikael Zaar.
Rashid Jamai.
Rashid Jamai.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA