Kortare väg till uppehållstillstånd för studier
Migrationsverket har förkortat väntetiderna för utländska studenter som söker uppehållstillstånd för studier. Den genomsnittliga väntetiden för den som söker uppehållstillstånd i ett studerandeärende är 50 dagar.
Migrationsverket uppger att internationella studenter som vill studera i Sverige inte behöver vänta lika länge på beslut i år som under samma period förra året. De kortare väntetiderna gäller de flesta ansökningskategorierna, exempelvis doktorander och gäststudenter som vill förlänga sitt uppehållstillstånd.
För flera kategorier har väntetiderna enligt myndigheten minskat markant. För doktorander som söker tillstånd för första gången har väntetiden minskat från 64 till 42 dagar i snitt. Förlängning av tillstånd för gäststuderande tar i genomsnitt 47 dagar, vilket är bättre än på flera år. De flesta som ansöker om uppehållstillstånd i ett studerandeärende får beslut i snitt inom 50 dagar från ansökan.
”De som ansöker om förlängning av sitt uppehållstillstånd och samtidigt behöver resa utomlands riskerar i vissa fall att inte få sitt beslut innan de ska återvända till Sverige och därmed fastna i ett annat land. Risken för detta har minskat under året eftersom studenterna får beslut snabbare”, kommenterar Markus Filipsson, processledare på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
Parallellt med att beta av gamla ärenden har Migrationsverket jobbat långsiktigt för att korta väntetiderna. En väg är förbättrat samarbete med lärosätena och andra aktörer, exempelvis Sveriges universitets- och högskoleförbund och Universitets- och högskolerådet.
”För att öka möjligheten att det ska bli rätt från början tog Migrationsverket år 2016 fram checklistor tillsammans med lärosätena där vi beskriver våra behov gällande studieintyg. Tack vare det behöver vi inte begära kompletteringar lika ofta när det gäller intyg från lärosätena, vilket också påverkar handläggningstiderna”, konstaterar Markus Filipsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.