Korruption hinder för Grekland

SKULDKRISEN2012-03-01

Den omfattande korruptionen i Grekland kommer att vara ett allvarligt hinder för ansträngningarna att reformera den grekiska ekonomin. Det anser Transparency International.

Försöken att bygga upp den grekiska ekonomin efter krisen kommer att undermineras, därför att landets regering, affärsliv och offentliganställda inte bara misslyckas med att stoppa korruptionen, utan också aktivt deltar i den. Det skriver antikorruptionsorganisationen Transparency International i en bedömning av Greklands nationella integritet.

Enligt en aktuell EU-rapport anser 98 procent av grekerna att korruption är ett allvarligt problem i landet, och 88 procent att korruption är en del av den grekiska affärskulturen. Transparency International drar slutsatsen att det krävs ett antal institutionella reformer för att stoppa korruptionen i affärlivet, staten och det dagliga livet, och föreslår att landet inrättar en särskild anti-korruptionsmyndighet.

”Vi känner alla till skuldkrisen, men Grekland har också en djup värderingskris. Lagstiftningen finns, men det görs litet för att upprätthålla den. Lagar bryts, det olagliga legaliseras och internationella åtaganden att bekämpa korruption ignoreras”, kommenterar ordföranden för grekiska Transparency International, Costas Bakouris, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA