Konvention mot hot och våld på jobbet kan antas
Regeringen vill att riksdagen ratificerar ILOs konvention om våld och trakasserier i arbetet. Det krävs inga lagändringar för det, däremot borde flera frågor utredas vidare, anser regeringens utredare. En sådan fråga som utredningen tar upp är anonyma myndighetsbeslut.
Utredaren Anna Middelman, rättschef på Arbetsförmedlingen, lämnade på tisdagen över en utredning om hur svensk lag förhåller sig till FN-organet ILOs konvention 190, som antogs 2019. Den handlar framför allt om våld och trakasserier i arbetet, men även våld i hemmet som kan påverka arbetslivet.
Anna Middelman bedömer att svensk rätt redan är förenlig med konventionen och att det inte behövs några lagändringar för att ratificera – anta – den. Dock vill hon se ett förtydligande i arbetsmiljölagen om att arbetsmiljön så långt som möjligt ska vara fri från våld och trakasserier.
Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, har Sverige varit drivande för att få konventionen till stånd, och vid en presskonferens framhöll hon att många länder saknar lagstiftning på området.
Anna Middelman för i utredningen fram andra frågor som hon anser kräver insatser. Hon vill bland annat att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att utarbeta information om arbetsgivares ansvar, exempelvis våld och trakasserier från ”tredje part”. På myndigheter kan det handla om hot, våld och trakasserier från missnöjda medborgare.
– Jag arbetar själv på en myndighet, och vi ser ju ett utökat tryck på dem som fattar obekväma myndighetsbeslut, konstaterade hon på presskonferensen.
En idé som Anna Middelman anser bör utredas vidare är möjligheten att handläggare som fattar beslut ska kunna vara anonyma gentemot den beslutet gäller.
– Det berör även grundlagsfrågor så det är en väldigt omfattande utredning. Men vi lyfter fram att man kan behöva titta närmare på det.
Arbetsmarknadsminister ville inte ta ställning till förslaget.
– Det är ett intressant förslag och en fråga som diskuteras väldigt mycket, sade Eva Nordmark.
Hon hänvisade till flera pågående utredningar som berör frågan.
– Det pågår väldigt mycket arbete kopplat till att bekämpa hot och våld. Det rör inte bara arbetsmiljö, utan är i grunden ett hot mot vårt demokratiska samhälle. Men konkret vad vi gör får jag återkomma till.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.