Kontrakt hjälper missbrukare

SIS2006-04-12

Ett halvår efter avslutad missbrukarvård har mer än varannan klient minskat sitt missbruk eller blivit helt drogfria. Det visar en uppföljning av Statens institutionsstyrelses, SiS, satsning på ”Ett kontrakt för livet”.

74 klienter har följts från det att institutionsvården inleddes till ett halvår efter det att missbrukarvården upphört. Av uppföljningen framgår att mer än hälften av klienterna, närmare bestämt 41 personer, minskat eller helt slutat med sitt missbruk.

”Ett kontrakt för livet” är en överenskommelse mellan klienten, socialtjänsten i hemkommunen och institutionen inom SiS om målen för behandlingen. Hittills har omkring 400 kontrakt skrivits.

– Vi ska ha klart för oss att det handlar om missbrukare som många gånger svävar mellan liv och död och därför är beroende av en genomtänkt vårdkedja, säger Martha Kesthely på SiS.

De klienter som får vård på ett kvalificerat behandlingshem efter tvångsvården enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare, klarar sig betydligt bättre än de som placerats i familjehem eller öppenvård. Hälften av klienterna som kom till behandlingshem genomförde sin eftervård helt och hållet. Motsvarande andel för öppenvården är en tredjedel och för familjehemmen krymper andelen ännu lite mer.

– Ska man erbjuda klienter med grava missbruksproblem professionell behandling som förhoppningsvis fortsätter i öppenvård är det bra att satsa på behandlingshem, inte bara på öppenvård. För klienter med dåliga boendeförhållanden, eller som helt saknar bostad, är öppenvårdsinsatser helt förkastliga, säger Martha Kesthely.

Fakta "Ett kontrakt för livet"

Under tre år har SiS 100 miljoner kronor årligen att dela ut till kommuner som anstränger sig att planera för fortsatta insatser efter § 27-placeringen.

De kommuner som som satsar på fortsatt stöd även efter LVM-tiden får rabatt på § 27-placeringen. Dessutom slipper den placerande kommunen en administrativ avgift på 475 kronor per dygn.

En förutsättning är att SiS och socialtjänsten, tillsammans med klienten, träffar en överenskommelse om hur insatserna ska se ut under och efter LVM.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA