Konkurrerar med sänkt avgift

A-KASSAN2008-04-23

Det råder priskrig mellan landets a-kassor, berättar Dagens eko. Det är ett sätt att locka medlemmar. Lägst avgift erbjuder just nu Lärarnas a-kassa, LA.

A-kassornas stora medlemsförluster har ökat konkurrensen mellan dem och ett sätt att locka nya medlemmar är att erbjuda den lägsta avgiften. Akademikernas a-kassa, AEA, sänker avgiften till 150 kronor per månad den 1 maj. Det är tredje gången man sänker avgiften det senaste året. Till AEA är många av medlemmarna i Saco-facket Lärarnas riksförbund anslutna.

Men medlemmarna i det andra lärarfacket, Lärarförbundet, erbjuds ännu lägre avgift, när LA sänker till 148 kronor i månaden.

– Nu kommer det att vara mer attraktivt att vara kvar i kassan. Det kanske också kommer att vara attraktivt att komma tillbaka till kassan eftersom alla egentligen behöver en arbetslöshetsförsäkring, och nu är den något rimligare i alla fall, säger Lärarförbundets ordförande Roger Bodin till Ekot.

Kanslichefen Lars Hallenberg på Lärarnas riksförbund anser att LA följer varje drag som akademikernas a-kassa gör:

– Det är tredje gången Lärarnas a-kassa sänker sin avgift när AEA sänker sin avgift. Lärarnas a-kassa har beslutat om sänkning varje gång efter att AEA har sänkt, säger Lars Hallenberg till radion.

Vid årsskiftet hade medlemmarna i Musikernas riksförbund och i Sveriges Fiskare den högsta avgiften till respektive a-kassa med 433 kronor per månad för en enskilt ansluten medlem. Då låg AEA lägst med 170 kronor. Avgiften till STs a-kassa är 330 för en enskilt ansluten medlem och 315 för en kollektivansluten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA