Annons:

Konkurrensverket föreslås få mer makt

KONKURRENSVERKET2020-11-20

Regeringen föreslår att Konkurrensverket ska få större befogenheter i sin tillsynsverksamhet. Myndigheten ska bland annat få rätt att själv besluta om konkurrensskadeavgifter. 

I en proposition föreslår regeringen att Konkurrensverket får befogenhet att fatta beslut i ärenden om konkurrensskadeavgift och större befogenheter att utreda överträdelser. Syftet är enligt ett pressmeddelande att effektivisera konkurrenstillsynen och skapa bättre förutsättningar för samarbete mellan EUs konkurrensmyndigheter. Propositionen är en anpassning till ett EU-direktiv från 2018 om konkurrensmyndigheters ställning.

Enligt regeringen är förslaget en reaktion på att den tekniska och digitala utvecklingen går snabbt och företag i allt högre utsträckning säljer sina varor över gränserna. Tillsynen ska kunna möta den utvecklingen för att inte seriösa företag, konsumenter och samhället ska drabbas av negativa effekter av konkurrensöverträdelser.

”En effektiv konkurrenstillsyn fyller en viktig funktion för ekonomin. Väl fungerande marknader leder till lägre priser, högre kvalitet på produkter och tjänster, innovation och i förlängningen till konkurrenskraft och tillväxt i Sverige och Europa”, konstaterar näringsminister Ibrahim Baylan, S, i pressmeddelandet.

Förslaget till ökad befogenhet att utreda överträdelser innebär bland annat att Konkurrensverket ska kunna fatta beslut om en sanktion för företag som inte medverkar i myndighetens utredningar. Tanken är också att det ska bli lättare att nå företag i andra EU-länder för delgivning av handlingar och indrivning av sanktioner och viten.

Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten välkomnar i ett pressmeddelande regeringens proposition:

”Den nya regleringen kommer ge Konkurrensverket bättre förutsättningar att bedriva en tillsyn som på ett tydligt, effektivt och rättssäkert sätt säkerställer att konkurrensreglerna efterlevs. Det är särskilt viktigt att kunna ingripa effektivt mot konkurrensbegränsningar på marknader där förändringstakten är hög och verksamheterna är gränsöverskridande,” kommenterar Rikard Jermsten förslaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA