Konkurrens om de tjänster som blir kvar

F-KASSAN2007-12-18

Försäkringskassans huvudkontor stuvas om för att passa den nya organisationen. Samtidigt ska man spara 50 miljoner kronor. Många anställda tvingas söka om sina jobb, och risken för övertalighet är stor.

Förändringen på Försäkringskassan fortsätter. Senast i februari ska den nya stabsfunktionen börja fungera.

Besparingen motsvarar i grova drag 100 tjänster. Personalchef Bengt Stjärnsten medger att större delen av besparingen sannolikt sker genom personalnedskärningar.

–Men vi tittar överallt i organisationen hur man ska få budgeten i balans. Det gäller ju att se om det finns annat att spara på också. Och det finns en naturlig omsättning och rörelse.

Vägledning bantas

Flera av huvudkontorets verksamheter bantas rejält; bland annat regeltolkning och vägledning som syftar till att alla kunder ska bemötas lika ute på landets kontor. Det oroar handläggarna, som märker hur efterfrågat stödet är.

–Rättssäkerheten går till spillo, befarar Margareta Karlsson, som jobbar med sjukförmåner.

Turordning sätts ur spel

Hon tycker att kassans motto »enkelt, snabbt, rätt« håller på att tappa sitt tredje led. Det är allvarligt med tanke på att man varje dag betalar ut över en miljard kronor, och att många är beroende av försäkringen, påpekar kollegan Stig-Åke Petersson, specialist på pensioner.

–Det kvittar att du får ett bra bemötande på kassan om beslutet blir fel, säger han.

Många av kvarvarande tjänster får ett så förändrat innehåll att de måste sökas på nytt, anser arbetsgivaren. Då gäller inga turordningsregler.

–Med ett ansökningsförfarande kan arbetsgivaren välja och vraka, säger Viveca Loman, sektionsordförande på huvudkontoret.

Anställda på huvudkontoret konkurrerar om tjänsterna med personal från den tidigare länsorganisationen som ännu inte placerats – enligt ST cirka 100 personer i dagsläget. Definitivt besked om eventuella varsel väntas tidigast i slutet av januari.

Margareta Karlsson oroar sig över vad som ska hända med rättssäkerheten. <br> Foto: NIKLAS EHLÉN
Margareta Karlsson oroar sig över vad som ska hända med rättssäkerheten. <br> Foto: NIKLAS EHLÉN

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA