Kommuner vill ha större lokal närvaro

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-10-22

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, anser många kommuner att Arbetsförmedlingens lokala närvaro inte är tillräcklig. SKR anser att staten behöver ta initiativ för att säkra kvalitet och likvärdighet i myndighetens verksamhet framöver.

SKR har genomfört en enkät bland arbetsmarknadsenheterna i landets kommuner. Bara fyra av tio kommuner anser att Arbetsförmedlingen har en lösning på plats som säkerställer lokal närvaro för arbetssökande från deras kommun.

”Myndigheten har lagt ner huvuddelen av sina kontor och minskat personalstyrkan. Vi ser hur kommuner på olika sätt tvingas kliva in och täcka upp där staten försvinner. Den pågående pandemin sätter än mer fokus på vikten av att stöd behöver säkras till de arbetssökande som nu får det ännu tuffare”, konstaterar Roy Melchert, chef för SKRs arbetsmarknadssektion, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet anser SKR att behovet av tydliga besked från regeringen och samarbetspartierna blivit ännu mer akut. Det gäller bland annat inriktningen för Arbetsförmedlingen och hur arbetsmarknadspolitiken ska utformas och leverera nu och i framtiden.

”Arbetsförmedlingen får inte tappa bort uppdraget att prioritera de som står långt från arbetsmarknaden. Alla behövs för att Sverige ska klara kompetensförsörjningen. Vi kommer fortsätta att noga följa omläggningen av arbetsmarknadspolitiken och omgörningen av Arbetsförmedlingen som får stor påverkan för arbetslösa och arbetsgivare, men också för landets kommuner”, framhåller Roy Melchert.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA