Kommunal kräver 1 000 kronor mer i månaden
Fackförbundet Kommunal kräver löneökningar på minst 3,9 procent och lägst 825 kronor per månad i ett kommande, ettårigt avtal. Andra krav är kraftigt höjda lägstalöner, en jämställdhetspott och längre deltider.
Motivet för satsningen på lågavlönade är att de nya a-kassereglerna sätter en press nedåt på lönerna, framför allt de lägsta lönerna. En arbetslös måste ta vilket jobb som helst som ger minst 10 500 kronor i månaden. Den lägsta lönen inom Kommunal ligger på 13 800 kronor, en lön som ingen kan leva på, enligt facket.
Även kravet på längre deltider hänger ihop med försämringarna i a-kassan. Arbetskravet för att kvalificera sig för a-kasseersättning har höjts från 70 till 80 timmar i veckan. Kommunal kräver därför att den minsta deltiden ska öka från 17 till 20 timmar i veckan.
Lönekravet tillsammans med jämställdhetspotten motsvarar löneökningar på drygt 1 000 kronor i månaden i genomsnitt.
Arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och landsting, säger i en kommentar att kraven är för höga, både för kommuner och landsting och för samhällsekonomin. Man är också emot en satsning på lågavlönade.
– Det är viktigt att lägstalönerna inte höjs, eftersom det kan försvåra ungas inträde på arbetsmarknaden, säger Markus Gustafsson, tillförordnad chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och landsting.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.