Kommission för jämställda livsinkomster

JÄMSTÄLLDHET2020-03-06

Regeringen tillsätter en ny kommission för jämställda livsinkomster. Kommissionens uppdrag blir att föreslå reformer för att långsiktigt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män i Sverige.

Kommissionen för jämställda livsinkomster får i uppdrag att lämna förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män. Kommissionen ska främst föreslå åtgärder som leder till jämställda löner, jämställda livsinkomster, en jämställd fördelning av det offentligas stödåtgärder till kvinnor och män samt jämställda arbetsplatser. Förslagen ska enligt ett pressmeddelande från regeringen bidra till det övergripande målet för jämställdhetspolitiken – att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

”Sverige har historiskt gjort stora framsteg när det gäller den ekonomiska jämställdheten. Ändå vet vi att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män, tar ut en större del av föräldraledigheten, arbetar deltid i större utsträckning, är mer sjukskrivna och har lägre kapitalinkomster. Jämställdheten brister också i hur offentliga stödåtgärder fördelas. Det här leder till stora skillnader i livsinkomst mellan kvinnor och män. Därför har regeringen idag fattat beslut om att tillsätta en kommission som ska titta på centrala områden för att öka den ekonomiska jämställdheten. Pengar är makt och makt ska fördelas jämställt”, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, MP, i pressmeddelandet.

De förslag som lämnas av kommissionen ska inte påverka den svenska arbetsmarknadsmodellen och arbetsmarknadens parters ansvar för lönebildningen. Uppdraget ska redovisas senast 20 december 2021 med en delredovisning i januari 2021.

Ordförande för kommissionen blir Lise Bergh, jurist och ordförande för Rädda Barnen. Hon har tidigare varit ställföreträdande jämställdhetsombudsman. Till ledamöter har utsetts professor Mahmood Arai, förre TCO-ordföranden Sture Nordh och Nina Åkestam Wikner, doktor i ekonomi och analytiker på Google Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA