Annons:

Kolla om fackets rabatt ger lägst pris

FÖRSÄKRINGAR2014-03-05

Det är värt att kontrollera om den hemförsäkring du kan teckna via facket är det billigaste alternativet för just dig. »Det bolag ditt förbund har valt kan vara dyrare trots rabatten. Premierna skiljer sig mycket åt«, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Publikt har i en serie artiklar granskat hur de försäkringar som ST-medlemmar erbjuds står sig i jämförelse med de medlemsförsäkringar som fackförbunden Jusek, Seko, Unionen och Vision erbjuder.

De villa- och hemförsäkringar som erbjuds via fackförbunden är i stort sett desamma som de som kan tecknas privat. Till skillnad från de personförsäkringar som Publikt granskat är det dock inte lika lätt att få en generell bild av premierna. Bolagen kan också erbjuda försäkringar vars omfattning skiljer sig åt.

– Det är svårkontrollerat, konstaterar Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Orsaken är att premierna sätts utifrån en mängd faktorer. De kan bero på bostadens storlek, antalet personer i hushållet, försäkringens innehåll och risken för skador i det område där bostaden ligger. Det kan dessutom hända att något bolag lägger sitt pris lågt i syfte att ta marknadsandelar.

– Att teckna en facklig villahem- eller hemförsäkring kan vara en jättebra affär. Men mitt råd är att kontrollera premierna även i andra bolag, säger Peter Stark.

STs medlemmar erbjuds tio procents rabatt på villa- och hemförsäkring i Trygg-Hansa.

Medlemmar i Unionen får 20 procents rabatt på Ifs »stor«-alternativ första året, och därefter 10 procent. Enligt If är det på en redan rabatterad prislista.

Medlemmar i Jusek, Seko och Vision erbjuds reducerade priser i Folksam. Men exakt hur stor rabatten är i förhållande till ordinarie pris vill inte bolaget svara på. Enligt en jämförelse på Visions hemsida får förbundets medlemmar ungefär tio procents rabatt.

För att jämföra bolagens priser har Publikt på deras hemsidor kontrollerat vad några bostäder kostar att försäkra privat, utan medlemsrabatt. Lösöret har försäkrats till 1 miljon kronor i de fall man behöver ange ett belopp.

När Publikt testar ett par villor är STs samarbetsbolag Trygg-Hansa billigast. I en Stockholmsförort skiljer det drygt 4 000 kronor per år mellan högsta och lägsta premie, i en småländsk ort drygt 2 000 kronor.

För en bostadsrätt i Stockholm respektive Småland skiljer det drygt 2 000 respektive drygt 400 kronor per år.

I båda fallen ligger Trygg-Hansa i mellanskiktet.

– I andra delar av Sverige eller med andra fastigheter kan det se annorlunda ut, så det lönar sig att jämföra, säger Peter Stark.

STs ekonomichef Minna Engberg, som sitter i förbundets försäkringskommitté, instämmer.

– I och med att hemförsäkringen inte är framförhandlad på samma sätt som personförsäkringarna ska man vara en kritisk konsument. Det som är rätt för en person i en situation på en ort behöver inte vara rätt för en annan.

Viktigt kontrollera vad hemförsäkringen täcker

Innehållet i de försäkringar som erbjuds genom olika fackförbund skiljer sig åt. Kontrollera vad som gäller för läckage och åldersavdrag, råder Konsumenternas försäkringsbyrå.

Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, ger rådet att kolla vad försäkringsvillkoren säger om skador vid läckage, eftersom vissa bolag bara ersätter sådana skador kring och i byggnadens struktur, inte i själva tätskiktet och ytskiktet.

– En annan sak att kontrollera är det maximala åldersavdraget, säger Peter Stark.

Åldersavdrag innebär att du måste betala en del av kostnaden själv när en äldre byggnadsdel eller installation byts ut mot en ny.

Vanligtvis täcker en försäkring byggnadens fulla värde, men för lösöre finns oftast ett tak för försäkringsbeloppet. STs försäkring hos Trygg-Hansa och Unionens försäkring hos If har båda en standardsumma på 1 miljon kronor. De förbund som samarbetar med Folksam har inget tak för ersättningen.

ST och Unionen har förhandlat till sig premiebefrielse vid arbetslöshet för den som tecknar hemförsäkring via facket, något som annars är ovanligt.

Försäkringar för hemmet

  • Hemförsäkring: Innehåller egendomsskydd för lösöre, reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd.
  • Hemförsäkring med tillägg för bostadsrätt: Bostadsrättsinnehavare ansvarar för de flesta typer av skador som inträffar i bostaden. Försäkringen är ofta ett tillägg till hemförsäkringen, men i vissa bolag en separat försäkring.
  • Villaförsäkring: Oftast erbjuds villahemförsäkring, kombinerad hemförsäkring och villaförsäkring. Själva villaförsäkringen ger skydd för byggnad och tomtmark, ansvarsskydd och rättsskydd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Försäkringar
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA