Kissnödig kriminalvårdare dömd för tjänstefel
Det var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
Tre kriminalvårdare skulle transportera två intagna från Göteborg till Örebro. En av dem körde folkvagnsbussen, och de två övriga satt i varsin baksätesrad med varsin intagen vid sidan om sig. Den nu dömde transportledaren satt längst bak tillsammans med den morddömde mannen, som var iförd både hand- och fotfängsel.
I höjd med Laxå meddelade transportledaren att han akut behövde stanna och kissa. Transportbilen körde in på en grusväg och stannade. Utan någon föregående kontakt med transportledningen och utan att invänta att föraren av bilen skulle kliva ur och hjälpa till med bevakningen, tog sig den nu dömde kriminalvårdaren ur baksätet och ut genom skjutdörren. Därefter gick han 25-30 meter efter vägen för att förrätta sina behov.
Under tiden lyckades också den morddömde mannen ta sig ur bilen och springandes till fots ge sig av från platsen. Trots omfattande spaningsarbete har polisen inte lyckats hitta honom igen.
I tingsrätten frikändes kriminalvårdaren från åtalet för tjänstefel. Men nu har Göta hovrätt dömt honom, sedan åklagaren överklagat domen. Kriminalvårdaren döms till 30 dagsböter à 150 kronor.
Hovrätten konstaterar i sin dom att Kriminalvårdens riktlinjer är tydliga med att det är transportledaren som är arbetsledare och ansvarar för att den som transporteras står under tillfredsställande tillsyn.
”Transportledaren har alltså ett särskilt tillsynsansvar över transporten och det är allmänt sett denne som ska fördela uppgifter till de andra i arbetslaget. Vid ett oplanerat stopp är det transportledaren som ska planera hur bevakningen ska ske och, framförallt, inte själv lämna fordonet under bristande uppsikt utan att förvissa sig om att en tillfredsställande bevakning har etablerats. Att underlåta det och i stället förutsätta att de andra i transportlaget, utan vare sig någon som helst kommunikation eller kontroll, handlar på ett förväntat sätt, framstår som uppenbart oriktigt”, skriver hovrätten i domen.
Kriminalvårdaren ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden samt 9 000 kronor till staten, för en del av kostnaden vid för sin försvarare i tingsrätten. I sin dom har hovrätten tagit hänsyn till att kriminalvårdaren förlorat sin anställning hos Kriminalvården.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.