A-kassa ifrågasätts mer sällan

A-KASSAN2009-06-09

Antalet ifrågasatta a-kassefall har halverats det senaste året. Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, skedde ett trendbrott under andra halvan av 2008.

Under det första kvartalet i år anmälde Arbetsförmedlingen knappt 1 100 fall av misstänkt fusk till a-kassorna. Det var bara hälften så många som under första kvartalet 2008. Räknat per 1 000 ersättningstagare lämnades 5,4 underrättelser under första kvartalet 2009, jämfört med 10 underrättelser per 1 000 under första kvartalet i fjol.

Rapporterna om hur a-kassorna agerar med anledning av underrättelser från Arbetsförmedlingen släpar av naturliga skäl efter. De beslut som a-kassorna fattade efter underrättelser under tredje kvartalet 2008 ledde i 85 procent av fallen till en sanktion. Den vanligaste sanktionen var att arbetslöshetsersättningen sattes ned med 25 eller 50 procent i 40 dagar. Det vanligaste skälet var att personen inte hade sökt anvisat arbete eller hade tackat nej till erbjudet arbete eller arbetsmarknadspolitiskt program.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA