A-kassa dåligt skydd för tjänstemän

TCO2011-05-02

För tjänstemän ger a-kassan ett dåligt skydd. Inkomsttaket är för lågt för att TCOs medlemmar ska få trygghet vid kortare arbetslöshetsperioder, enligt en TCO-rapport.

De flesta TCO-medlemmar som blir arbetslösa blir det under kortare perioder. Förbundet har analyserat siffrorna från arbetslöshetskassorna, SCB och Arbetsförmedlingen och konstaterar att fyra av tio tjänstemän som saknar arbete är arbetslösa bara en gång under ett år och då kortare tid än en månad. Arbetslöshetsperioderna har i genomsnitt minskat med sju veckor mellan 2001 och 2009.

Bara för de arbetslösa som har de lägsta inkomsterna ger a-kassan ett gott inkomstskydd. Professionella och välutbildade personer med hyggliga inkomster skulle ha mer nytta av ett högre tak i a-kassan än att man kan få a-kassa under längre tid än idag, enligt TCO.

”Det är orimligt att få sin inkomst halverad när man befinner sig i korta perioder mellan jobb. Det gör att många söker ett jobb istället för rätt jobb. A-kassan måste därför bli en realistisk omställningsförsäkring”, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Ju längre utbildning man har, dess kortare är arbetslöshetsperioderna, enligt TCOs studie. Taket i den svenska motsvarar en månadslön på knappt 15 000 kronor. Det gör att a-kassan fungerar bäst för arbetstagare med förhållandevis låga löner, som är arbetslösa under långa perioder, framhåller TCO.

TCOs medlemmar har fått ett ökat antal arbetslöshetsperioder under 2000-talet, men arbetslöshetsperioderna är förhållandevis korta. Eftersom stora tjänstemannagrupper på arbetsmarknaden har lönenivåer som är dubbelt så höga som dagens takbelopp i a-kassan, blir inkomsttryggheten mycket bristfällig. Därför är ett kraftigt höjt takbelopp i a-kassan en nödvändig del av en arbetslöshetsförsäkring som skall premiera utbildning och kompetens och som skall ge inkomsttrygghet hos grupper av arbetstagare som blir allt viktigare för tillväxt och välstånd, skriver TCO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA