Kärv väntan på domstolsbeslut

DOMSTOLARNA2014-03-28

Riksrevisionen kritiserar de långa handläggningstiderna vid landets förvaltningsdomstolar. Många av dem som överklagar hamnar i en svår ekonomisk situation medan de väntar på ett utslag.

Riksrevisionen har granskat förvaltningsrätternas hantering av överklagade beslut om sjukpenning, sjuk- eller aktivitetsersättning och ekonomiskt bistånd. Handläggningstiderna för socialförsäkringsmål är långa. Hur länge den som överklagat får vänta skiljer mycket mellan landets tolv förvaltningsrätter – från knappt sju månader i Malmö till över sexton månader i Linköping.

Tre av fyra av dem som överklagat ett beslut om sjukpenning eller sjuk- eller aktivitetsersättning har haft det svårt ekonomiskt medan förvaltningsrätten behandlat överklagandet. För att klara försörjningen har de fått ta av sina besparingar, försörjts av någon anhörig eller lånat pengar, enligt de intervjuer Riksrevisionen gjort.

Riksrevisionens granskning visar att målen ofta har varit färdigbehandlade långt innan de avgörs. Den tid som målet ligger och väntar kan vara mer än 70 procent av handläggningstiden för mål om sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersättning. Eftersom det inte beror på resursbrist finns en potential för effektivisering utan att kvaliteteten i avgörandena påverkas.

Granskningen visar också att den som överklagar ett beslut till förvaltningsrätten varken får information om att överklagandet har tagits emot eller hur lång tid det kommer att ta. Bristen på information kan leda till att man inte förstår och kan hantera processen, vilket ytterst är en fråga om rättssäkerhet, konstaterar Riksrevisionen.

”Det är viktigt att den som överklagar ett beslut får besked så snart som möjligt, de långa handläggningstiderna är inte acceptabla. Förvaltningsrätterna kan göra mer för att effektivisera handläggningsprocessen och ge alla som överklagar begriplig och relevant information”, säger riksrevisor Jan Landahl i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA