Karensdagen ska utredas på nytt
Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska se över reglerna för karensavdrag och sjuklön. Utredaren ska bland annat överväga förändringar i lagen i syfte att minska riskerna för sjuknärvaro på jobbet.
I ett pressmeddelande skriver regeringen att syftet med översynen är att reglerna för karensavdrag och sjuklön ska utformas så att inkomstbortfall under sjukdom bärs på ett mer solidariskt och fördelningspolitiskt träffsäkert sätt, samt motverkar riskerna för sjuknärvaro.
Arbetsdomstolen har fastslagit att det är möjligt att förhandla bort karensavdraget genom kollektivavtal, konstaterar regeringen. Men det är enligt direktiven till utredaren ändå angeläget att se över behovet av ett system där riskerna för förlorad inkomst vid sjukdom blir rättvisare. Inkomstbortfallet på grund av karensavdraget är särskilt kännbart för personer med låga inkomster.
Målet är bland annat att undvika att arbetstagare går till arbetet trots symtom eller sjukdom, vilket riskerar att bidra till ökad spridning av smittsamma sjukdomar. Det är särskilt allvarligt när arbetstagare har kontakt med personer i riskgrupper inom till exempel hälso- och sjukvården och äldreomsorgen, skriver regeringen.
Sjuklön och karens
Enligt lagen om sjuklön är arbetsgivaren skyldig att betala sjuklön till arbetstagaren under de 14 första dagarna av sjukfrånvaron om villkoren för rätt till ersättning är uppfyllda. Sjuklönen är 80 procent av månadslönen och andra anställningsförmåner som arbetstagaren går miste om på grund av sjukfrånvaron. Från sjuklönen ska sedan ett karensavdrag som motsvarar 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön göras. För att en sjuklöneperiod ska inledas krävs att arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom och att arbetstagaren avhåller sig från förvärvsarbete. Vidare krävs att arbetstagaren skulle ha arbetat om hon eller han inte hade blivit sjuk.
Källa: Regeringens pressmeddelande
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.