Kaos på kassan i Blekinge
Personalen på Försäkringskassan i Blekinge går på knäna. 800 personer riskerar att bli utan föräldrapenning i maj på grund av att kassans personal inte hinner hantera ansökningarna.
– Det är tufft nu. Det är inte bara på avdelningen som har hand om föräldrapenningen vi märker av nerdragningen, men där är det värst, säger Bo Bergström, sektionsordförande för ST i Blekinge.
I april blev 20 anställda uppsagda från sina arbeten. De fick i princip gå med omedelbar verkan. Orsaken är att Försäkringskassans anslag dragits ner.
– Vi var på gränsen till att klara verksamheten innan uppsägningarna – vi hade egentligen behövt 20 till, säger Bo Bergström.
För ett år sedan fanns tio handläggare på den avdelning som har hand om föräldrapenningen. Den här veckan är de fyra - om alla är friska. Samtidigt har antalet ärenden ökat. När utbetalningarna för april månad gick iväg var det minst 200 av dem som begärt föräldrapenning som blev utan. Avdelningen håller nu på att beta av de ansökningar som kom in i mars – sammanlagt ligger ungefär 1 900 helt nya ärenden och väntar på handläggning. I maj är risken att 800 blir utan sin föräldrapenning.
– Vårt bekymmer är att människor inte får sina pengar och att personalen riskerar att bli sjuk på grund av arbetsbelastningen. De som jobbar här är lite som Florence Nightingale – man gör sitt yttersta för att hjälpa kunderna, säger Bo Bergström.
Han ser framför sig att medlemmar kommer att gå in i väggen om inte belastningen minskar.
Chefen för Försäkringskassan i Blekinge, Martin Ohlsson, tycker ändå att kassan ger en god service och vill i en intervju i Blekinge Läns Tidning tona ner bilden av kaos:
– Vi sätter in extra resurser för att det här ska lösa sig så snabbt som möjligt.
När det gäller krisen på avdelningen för föräldrapenningen säger han att var och en får göra så mycket den kan:
– Resten är helt och hållet en ledningsfråga och vi jobbar på att få in mer resurser. Det borde finnas en nationell lösning för hur vi ska hantera situationen efter uppsägningarna, säger han.
Också det lokala facket lägger ansvaret för krisen i Blekinge på Försäkringskassan centralt. Den lokala ledningen har gjort vad den kunnat – möjligen kunde den ha gett bättre information till personalen, tycker Bo Bergström.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.